Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
19 iunie 2021, 14:00 Resurse acvatice views 3347
Hidrologii au avertizat asupra creşterii nivelului apei în Nistru
19 iunie 2021, 14:00 Resurse acvatice views 3347

Hidrologii au avertizat asupra creşterii nivelului apei în Nistru

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru perioada 18-21 iunie, avertizare hidrologică de creştere a nivelului apei în râul Nistru, transmite MOLDPRES.

Potrivit hidrologilor SHS, prognoza este în legătură cu mărirea deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsk (râul Nistru) până la 400 metri cubi pe secundă.

„Centrul hidrologic prognozează, pentru intervalul 18-21 iunie, creșterea nivelului apei față de nivelul din 18 iunie, pe sectorul oraşul Soroca–oraşul Camenca, cu 0.4-1.2 metri. Apa se va scurge în limitele albiei minore", indică Serviciul Hidrometeorologic.

Potrivit specialiştilor instituţiei, luna iunie este caracterizată de producerea viiturilor pluviale frecvente pentru râurile şi cursurile de apă ale ţării. Numărul viiturilor pluviale în această lună se măreşte de la 50% până la 200 % în comparaţie cu luna mai.

"Pericol sporit de producere a viiturilor pluviale prezintă sectorul râului Prut în amonte de lacul de acumulare Costeşti-Stânca. În aval, sectorul este protejat de lacul de acumulare Costeşti-Stânca cu regularizare sezonieră. De asemenea, un risc major îl prezintă scurgerile pe pantă cu subinundații locale și producerea inundațiilor rapide. Regimul apei râului Nistru este regularizat de lacurile de acumulare Dnestrovsk și Dubăsari", explică SHS.

În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului atenţionează ca „administrația publică locală, agenții economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, să acorde atenție stării barajelor, podurilor şi căilor de evacuare a apei".

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Nistru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
2734 mii locuitori

Cinişeuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Amplasat pe malul pîrîului Saharna, satul Cinişeuţi este situat la o distanță de 13 km de oraşul Rezina şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2734 de oameni. Satul Cinişeuţi este cel mai mare ca număr al populaţiei din raionul Rezina. Prima menţiune documentară a satului Cinişeuţi datează din 5 februarie 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.