|
În Moldova continuă tăierile active de pădure (FOTO)
Acest lucru îl demonstrează fotografiile utilizatorilor de pe rețelele de socializare.
Unele au fost postate de celebrul ghid, călător și sportiv moldovean Feodor Evstigneev care, în weekendul trecut, a efectuat cea mai lungă excursie prin republică fără mașină, doborînd astfel recordul mondial și va fi inclus în Cartea Recordurilor Guinness.
El a menționat că acum se recuperează, făcînd drumeții a cîte 10 km pe zi și a plasat fotografii făcute lîngă Grigoriopol, în care se văd copaci tăiați.
Trebuie remarcat faptul că, mai devreme, Parlamentul a adoptat în prima lectură un proiect de lege care prevede introducerea unui moratoriu de trei ani la tăierea pădurilor și se permit doar tăierile sanitare, pentru a pune capăt tăierilor ilegale și a păstra resursele naturale epuizate.
În același timp, ecologiștii, comentînd pentru Noi.md acest proiect de lege, au declarat că introducerea moratoriului de trei ani la tăierile ilegale de pădure în Republica Moldova nu este suficientă pentru a restabili ordinea, cel puțin relativă, în sectorul forestier al republicii și este nevoie de o reformă cuprinzătoare a industriei și măsuri urgente din partea statului.
Potrivit lui Igor Sîrbu, președintele Fundației Ecologice Ecodava, Moldova are nevoie de o strategie națională de protecție a pădurilor, care să prevadă măsuri mai decisive împotriva tăierilor ilegale de pădure și a afacerilor cu lemnul. În prezent, amenzile pentru tăierea neautorizată a copacilor sînt extrem de mici: de la 1,2 mii lei la 1,5 mii lei pentru persoane fizice și 12-15 mii lei pentru persoane juridice. De aceea, pe infractori, chiar dacă sînt prinși, chiar și în condițiile interdicțiilor și moratoriilor, nu-i costă nimic să achite amenda – ei oricum vor rămîne în avantaj.
O altă măsură ar putea fi identificarea terenurilor agricole degradate și potențial poluate și a zonelor despădurite, de pe care au fost tăiați copaci. Potrivit lui Igor Sîrbu, este necesar un program național de împădurire în masă a tuturor terenurilor posibile din această categorie.
Potrivit ecologiștilor, de asemenea, pe termen mediu, este necesară schimbarea sistemului național de contabilizare, exploatare și transportare a lemnului prin intermediul dezvoltării și implementării unor instrumente (radar forestier, separarea activităților de evaluare a lemnului de activitățile de exploatare a acestuia), monitorizarea implementării planului de tăiere a pădurii, care de multe ori nu se întîmplă din cauza lipsei de cadre. În plus, în opinia lor, este necesară revizuirea competențelor funcționale ale instituțiilor statului în domeniul resurselor regenerabile, iar soluția prioritară ar trebui să fie extinderea fondului forestier național.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1569
- Populația:
- 258 locuitori
Reteni este un sat din cadrul comunei Branişte, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Rîșcani şi la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Reteni a fost menționat documentar în anul 1569.
Comentarii
(0)