|
Intrarea în UE fără un certificat de vaccinare ar putea fi interzisă
Vorbind despre rezultatele conferinței telefonice a șefilor instituțiilor diplomatice ale UE, cancelarul Angela Merkel a declarat că participanții au convenit asupra necesității introducerii unui certificat de vaccinare, fără de care intrarea în UE nu va fi permisă, transmite Noi.md.
Acordul este deocamdată unul de principiu, proiectul va fi prezentat în detaliu peste trei luni. Se știe ce se ascunde în detalii, iar aceasta se referă și la pașaportul vaccinatului, consideră editorialustul RIA Novosti Maxim Sokolov, scrie sputnik.md.
În primul rînd, nu este clar ce să facem cu persoanele care au contraindicații pentru vaccinare. Este mai mult sau mai puțin clar cazul contraindicațiilor temporare – de exemplu, o infecție recentă cu coronavirus. Aici, ca și în cazul altor boli infecțioase, este suficient să aștepți un timp și apoi să te vaccinezi. Dar există și boli cronice permanente: și ce se va întîmpla cu cei care suferă de ele? Probabil, vor fi lipsiți de dreptul la circulație. În plus, afecțiunile cronice sînt severe, iar cei care suferă de ele lor vor muri în curînd. Nu există om – nu există problemă. Și pînă la urmă, bolnavi cronici gravi nici nu au ce căuta în Europa.
Însă asta nu e totul.
Există multe vaccinuri în lume acum și probabil vor exista și mai multe – și vaccinurile căror companii vor oferi dreptul de a primi certificatul UE?
Trioul euro-atlantic Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca probabil că nu va avea obstacole birocratice. "Te-ai vaccinat cu Pfizer" – primește ausweis-ul", altfel va exista un fel de disidență.
Dar cu vaccinurile rusești ("Sputnik V" și "EpiVacCorona") și chinezești (Sinovac Biotech, CanSino Biologics, CNBG – Sinopharm), totul poate fi mai complicat. Nu are importanță cît sînt de curative, atîta timp cît nu sînt aprobate oficial de autoritățile de la Bruxelles, cetățenii vaccinați cu ele, cel mai probabil, nu vor primi certificatul necesar pentru trecerea frontierei.
Întrucît problema legată de curativitatea sau nocivitatea unui vaccin de origine nedemocratică nu este doar medicală, ci și politică. Și ce se întîmplă atunci cînd politica intervine, adică "promovarea democrației vs instaurarea totalitarismului", putem vedea în exemplul proiectului "Nord Stream – 2", cînd hidrocarburile rusești sînt de o sută de ori mai periculoase decît "Zyklon-B". După cum se știe, "dacă teoremele geometrice ar afecta interesele umane, din cauza lor s-ar duce războaie". Și dacă prin nerecunoașterea unui vaccin de origine nedemocratică este posibil să-i faci o pacoste unei supraputeri străine – de ce să nu o faci?
Declarația relativ recentă (17 februarie) a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: "Strategia Rusiei în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 provoacă nedumerire. De ce Rusia oferă teoretic milioane de doze altor țări, dar nu are un progres suficient în vaccinarea propriei populații? Aceasta este o întrebare care necesită răspuns".
Este greu de spus ce înseamnă progres suficient. Și este oare oportun ca oficialii europeni să ananseze acest subiect atunci cînd progresul în Europa însăși este în mod clar insuficient? În caz contrar, Ungaria nu ar fi cumpărat "Sputnik", iar Cehia, Austria, Italia nu s-ar fi gîndit să facă la fel. "De ce avem nevoie de "Sputnik" atunci cînd există puncte de vaccinare cu "Pfizer" la fiecare pas?"
Poate că doamna Ursula este revoltată de reproducerea practicii exportului de pîine de la sfîrșitul secolului al XIX-lea – "Nu ne vom sătura, dar o vom exporta". Este greu de spus cu exactitate dacă actualul ministru al Sănătății urmează principiile lui Vîșnegradskii, ministrului de Finanțe de atunci. Este și mai dificil de înțeles ce legătură are acest lucru cu problema eficacității vaccinului rus. Fie este eficient, fie nu. În orice caz, realizarea de către Federația Rusă a unui progres suficient în vaccinarea propriei populații este puțin probabil să fie principala preocupare a Bruxelles-ului.
Este o altă problemă atunci cînd trebuie să renegi cu orice preț vaccinul rusesc. În special, să nu consideri vaccinarea cu acesta drept motiv suficient pentru a elibera certificatul de viză. Cînd problemele Cortinei de Fier sînt în Joc, atunci, desigur, orice poate servi drept argument.
Desigur, nu totul depinde de Ursula și de cei care gîndesc ca ea. Pe lîngă interesele celor care doresc să se îngrădească de Rusia, folosind orice motiv sau pretext, există și grupuri cu alte interese.
De exemplu, deși veniturile cetățenilor au scăzut semnificativ, nu au căzut pînă la o stare de sărăcie completă, care să facă turismul extern complet irelevant. Și multe țări europene (Italia, Franța, Grecia, etc.), unde turismul, înainte de debutul infecției, dădea de la zece pînă la cincisprezece la sută din PIB și asigura locuri de muncă pentru o bună parte a populației – aceste țări visează cum se întorc timpurile de dinaintea pandemiei și banii turiștilor ruși. Interesele ideologice ale doamnei von der Leyen nu sînt atît de interesante aici – starea precară a propriului portofel este mult mai importantă.
Desigur, îi poți inspira pe europeni cu cuvintele tovarășului ideolog Suslov M. A. – "Nu economisim pe ideologie", inclusiv în ceea ce privește certificarea vizelor, dar o astfel de politică pe termen lung este plină de diverse surprize. Principiul "Bunăstarea ta și a familiei tale este mai importantă decît bunăstarea celorlalți" nu a fost anulat și este periculos să îți bați joc de el tot timpul.
Așadar, întrebarea despre care vaccinuri vor confirma încrederea într-un solicitant de viză de călătorie peste trei luni va deveni subiectul unei dezbateri aprinse între doamna von der Suslov și susținătorii principiului micii burghezii "Nu mă interesează cine, dar să-și facă datoria".
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1805
- Populația:
- 1209 locuitori
Ialpujeni este un sat și comună din raionul Cimișlia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1209 oameni. Satul Ialpujeni a fost menționat documentar în anul 1805.
Comentarii
(0)