Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
22 august 2020, 12:40 Resurse acvatice views 2812

22 august 2020, 12:40 Resurse acvatice views 2812

"Moare viața în rîu": Semnal de alarmă la Criuleni, din cauza gardurilor instalate de pescari

Practica vicioasă a instalării gardurilor improvizate pe rîuri de către pescari rămîne o problemă critică pentru fiecare raion din țară.

Noi.md a relatat anterior în detalii consecințele nefaste pe care le au aceste „practici de secole” în localitățile din Orhei. Nici în raionul Criuleni situația nu este mai bună la acest capitol. Pescarii din satele MașcăuțiJevreni și Răculești de zeci de ani instalează astfel de garduri, iar inspectorii de mediu încearcă fără mare succes să stopeze practicile dăunătoare.

Șeful Inspecției pentru Protecția Mediului din Criuleni, Ion Guzun, a relatat pentru Noi.md că în prezent aproape jumătate din gardurile ce au fost scoase anterior au reapărut.

"În anii 2017-2018 am desfășurat acțiuni ample, au fost scoase gardurile de la gura de vărsare a rîului Răut pînă la Mașcăuți. Anul trecut am scos trei garduri, în 2018 am scos vreo 13 din astea cu par de la vii. Noi le demontam, iar apoi apăreau la loc. Acum sînt improvizate mai mult garduri din bîrne de lemn, a relatat inspectorul de mediu.

Potrivit lui, acțiunile de inspectare a rîurilor au loc toamna, la sfîrșitul lunii sptembrie, cînd oamenii petrec mai mult timp pe deal, și primăvară cînd localnicii merg mai des la pescuit.

Inspectorul a relatat că anual în regiune se aplică în jur de 20 de amenzi, fapta fiind calificată drept - încălcarea regulilor de protecţie a resurselor piscicole şi a regulilor de pescuit (articolul 114 Cod contravențional). Sancționarea pescarilor nu are însă efectul scontat. În mare parte recurg la aceste practici membrii păturilor social-vulnerabile, care nu au cu ce-și hrăni familiile.

"Cetățeanul singur spune: eu dacă azi prind trei pești, am ce pune pe masă. Pe ei nu-i sperie amenzile. Zona asta e mai puțin dezvoltată sub apect economic și mulți o duc rău, de aici și necesitatea de a pescui în acest mod", a relatat Ion Guzun.

Ecologistul a relatat cum se răsfrînge montarea acestor construcții asupra rîurilor.

"Problema principală este colmatarea rîului anume în zona gardului, ceea ce nu permite apei să circule, se acumulează cernoziomiul de pe dealuri, fel de fel de deșeuri de orgine plastică, anvelope uzate. În acest caz este blocat cursul normal al rîului, dar dacă se colmatează, moare viața în rîu, asta duce la nimicirea multor specii de pești. Este imposibilitatea peștelui de a circula. În perioada de reproducere peștele migrează spre aval de rîu, însă din cauza gardurilor este stopat acest proces natural", a explicat șeful Inspecției pentru Protecția Mediului din Criuleni.

Menționăm că încălcarea regulilor de protecţie a resurselor piscicole şi a regulilor de pescuit se pedepsește cu o amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale (300-600 lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale (6000-9000 lei) aplicată persoanei juridice.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

riuri , Criuleni , resurse acvatice

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
1931 locuitori

Aluniş este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Aluniş este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, este situat la 20 km de oraşul Rîşcani şi la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1931 de oameni. Satul Aluniș a fost menționat documentar în anul 1813.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.