Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
20 noiembrie 2012, 10:33 Natura şi turismul views 11195
20 noiembrie 2012, 10:33 Natura şi turismul views 11195

Un renumit conac boieresc a ajuns în paragină


Foto: publika.md 

Unul dintre cele mai frumoase conace boiereşti din ţară, care datează din secolul XIX, vestitul castel al boierului Balioz din satul Ivancea, Orhei, a ajuns astăzi adăpost pentru cîini. Asta pentru că lucrările de restaurare nu au fost finisate, iar monumentul de arhitectură a rămas în paragină. Responsabii de la Ministerul Culturii afirmă că de vină sînt arendaşii, relatează publika.md.

Conacul Balioz din satul Ivancea era, pe timpuri, o atracţie turistică a localităţii. În anii 80 ai secolului trecut, aici a fost deschis Muzeul Meşteşugurilor Populare, o filială a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie. Astăzi, a ajuns o clădire dată uitării.

În 2006, conacul a fost dat în arendă unei companii. Potrivit contractului, arendaşii urmau să restaureze monumentul, dar acest lucru nu s-a întîmplat.
Ministerul Culturii a acţionat compania în judecată şi a cerut rezilierea contractului.

"Spre marele nostru regret, aceste două contracte au fost elaborate şi semnate cu încălcări grave. Lucrările au demarat fără un plan de restaurare. Ceea ce s-a făcut în anul 2007, 2008 nici pe departe nu poate fi numit restaurare", a declarat Gheorghe Postică, viceministru al Culturii.

Reprezentanţii companiei nu au fost de găsit pentru a comenta situaţia. Vestitul conac Balioz a fost construit în secolul XIX. Acesta este înconjurat de un parc ce se întinde pe o suprafaţă de cinci hectare.

Cuvinte cheie:

natura , Arhitectura , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
866 locuitori

Mărculeşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Mărculeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 4 km de orașul Florești și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 866 de oameni. Satul Mărculești a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.