Spre compartiment: Natura şi turismul
03 octombrie 2012, 12:41 Natura şi turismul views 10879
03 octombrie 2012, 12:41 Natura şi turismul views 10879

Marea Neagră ar putea deveni noul Golf Persic

Marea Neagră ar putea să devină noul Golf Persic dacă se confirmă estimărilor experţilor referitoare la zăcămintele de petrol şi gaze naturale, scrie ru.reuters.com. Potrivit unor date neoficiale, în blocul "Khan Asparuh", aflat în zona economică exclusivă a Bulgariei din Marea Neagră, sînt 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Guvernul bulgar a aprobat miercuri emiterea unei autorizaţii care va permite grupului petrolier francez Total SA să efectueze prospecţiuni asupra unui bloc situat pe platoul continental şi în zona economică exclusivă a Bulgariei din Marea Neagră, informează biroul de presă al cabinetului printr-un comunicat remis Agerpres. În cazul în care, în urma prospecţiunilor, vor fi descoperite zăcăminte de gaze sau petrol, compania franceză va putea să solicite concesionarea blocului în conformitate cu legislaţia bulgară.

Dacă din blocul "Khan Asparuh" sînt extrase 3 miliarde de metri cubi pe an, veniturile anuale care vor fi încasate de statul bulgar se vor ridica la circa 410 milioane de dolari pe an, dacă preţul se păstrează la nivelul actual de 470 de dolari pentru 1.000 de metri cubi şi la 270 milioane de dolari, dacă preţurile scad cu 35-40%, aşa cum susţine ministrul economiei şi energiei Delian Dobrev. Aceasta înseamnă că, în primul scenariu, Bulgaria va cîştiga peste 12 miliarde de dolari, iar în cel de-al doilea, peste 9 miliarde de dolari pe perioada de 30 de ani pentru care blocul va fi concesionat grupului petrolier francez Total SA. Dacă datele preliminare se vor confirma, timp de 30 de ani Bulgaria va putea folosi doar gaze naturale autohtone, notează ziarul.

Blocul "Khan Asparuh" are o suprafaţă totală de peste 14.000 kilometri şi se află la o distanţă de 15 kilometri de depozitul de gaze naturale descoperit în luna februarie a acestui an în zona romînă din Marea Neagră. Blocul bulgăresc are caracteristici similare cu cel din Romînia, iar autorităţile de la Sofia şi-au exprimat deja speranţa ca şi acolo să fie descoperite zăcăminte de gaze naturale.

 

Sursa: agerpres.ro

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
7006 locuitori

Cojuşna este un sat şi comună din raionul Străşeni. Cojuşna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Strășeni și la 16 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 7006 oameni. Satul Cojușna a fost menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.