|
Cînd se schimbă oră
Sezonul de toamnă 2019 a început astăzi și la nivel astronomic, odată cu echinocțiul, care oficial se înregistrează luni, 23 septembrie, la ora 10:50.
Începînd din acest moment, ziua (orele de lumină) se micșorează în emisfera nordică, iar noaptea începe să crească, urmînd ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstițiul de iarnă. În acest interval, se va trece la ora de iarnă, care este ora standard, transmite Digi24.ro.
La echinocțiul de toamnă, ca și la cel de primăvară, ziua este egală cu noaptea, în sensul că orele de lumină sînt tot atîtea cîte cele de întuneric, în orice loc de pe Pămînt.
Dacă la nivel calendaristic toamna începe la 1 septembrie, astronomic se consideră că toamna vine odată cu data echinocțiului.
Echinocțiul de toamnă, care în 2019 se va înregistra la ora 10:50, reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pămînt. Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.
Cînd se trece la ora de iarnă
Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul de dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.
Trecerea la ora de iarnă 2019, care este ora standard, se va face în ultimul weekend din luna octombrie, adică în noaptea de 26 spre 27 octombrie, cînd ceasurile se dau înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind ora 3:00.
În ciuda faptului că s-a vorbit foarte mult, începînd de anul trecut, că se renunță la schimbarea orei, decizia definitivă nu a fost încă luată, așa încît cel puțin anul acesta și la anul se va continua această practică.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1609
- Populația:
- 4790 locuitori
Sărata-Galbenă este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cărpineanca, Valea Florii, Coroliovca, Brătianovca și Sărata-Galbenă. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 51 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4790 de oameni. Satul Sărata-Galbenă a fost menționat documentar în anul 1609 cu denumirea Răurești.
Comentarii
(0)