|
În Moldova, 90% din rezervoarele de apă sînt poluate
Experții sînt de părere că 90% din rezervoarele de apă din Moldova sînt poluate, majoritatea rîurilor și fîntînilor din întraga țară sînt toxice.
Ecologiștii menționează că în Moldova nu există practic niciun rezervor curat. Marea majoritate a rîurilor, fluviilor și a fîntînelor din toată țara sînt toxice, astfel încît nu putem vorbim despre o oarecare calitate a apei potabile. La o astfel de concluzie au ajuns oaspeții emisiunii "Reflector analitic" pe canalul Accent TV, subliniind că, în ciuda faptului că conducerea știe despre dezastrul ecologic, nici guvernul, nici autoritățile locale nu iau nici un fel de măsuri, notează point.md.
Anatolie Prohnițki - Președintele Partidului Ecologic Verde subliniază: "90% din fîntînele Moldovei sînt toxice, precum și 3000 de rîuri mici și rîulețe din țara noastră. Toate sînt poluate. Apele subterane sînt, de asemenea, poluate, în plus, poluate cu orice. De aceea trebuie să ne gîndim la calitatea apei și să începem rezolvarea acestei probleme".
În același timp, Prohnițki a menționat că rîul Nistru este zilnic împlut cu deșeuri, deoarece localitățile situate pe mal nu au sisteme de purificare a apei cu adevărat eficiente: "De la Naslavcea la Ștefan-Vodă, în toate localitățile de-a lungul rîului Nistru nu există un sistem de purificare a apei. În acele localități în care există astfel de sisteme, acestea nu funcționează. Prin urmare, toate deșeurile se scurg în Nistru. De exemplu, în Vadul-lui-Voda avem plaje, dar apa este murdară acolo și în fiecare an există anunțuri că înotul este interzis, dar nimeni nu face nimic ".
La rîndul său, consilierul municipal al capitalei din partea Partidului Socialiștilor, Vitalie Mucan, a declarat că la Chișinău situația ecologică nu este mult mai bună: rîul Bic este poluat și nu numai din cauza spălătoriilor de mașini neautorizate situate pe malul rîului, ci și a gunoiștilor și a stațiilor de epurare a apelor uzate.
Este de remarcat faptul că acum 3 ani, experții moldoveni au concluzionat că râul Bîc a devenit un afluent mort al Nistrului, în care nu mai există floră și faună capabile de dezvoltare. Cu toate acestea, autoritățile nici măcar nu încearcă să facă nimic pentru a corecta situația.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1430
- Populația:
- 3021 locuitori
Văleni este un sat şi comună din raionul Cahul. Văleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Cahul și la 195 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3021 de locuitori. Satul Văleni a fost menționat documentar în anul 1430.
Comentarii
(0)