Spre compartiment: Natura şi turismul
11 august 2012, 12:35 Natura şi turismul views 7813
11 august 2012, 12:35 Natura şi turismul views 7813

Oricînd este posibilă producerea unui mega-seism

Cercetătorul scoţian Iain Stewart este de părere că este doar o chestiune de timp pînă cînd un imens cutremur de pămînt va lovi unul dintre marile oraşe ale lumii, provocînd astfel "pagube fără precedent în istoria umanităţii”, relatează 7sur7.be.

Geologul şi profesorul universitar scoţian a anunţat această predicţie sinistră la Brisbane, cu ocazia unei alocuţiuni la o conferinţă privind geologia. El a explicat că, după părerea sa, riscul de catastrofă a crescut din cauza unui număr din ce în ce mai mare de mega-oraşe construite pe sau în proximitatea faliilor seismice majore. El a explicat că multe dintre aglomeraţiile urbane au fost ridicate pe aceste linii de falie, pentru că acestea oferă în general condiţii excelente, cum ar fi accesul la apă şi sînt deseori înconjurate de cîmpii, ideale pentru culturile agricole.

Dacă, înainte, "această atracţie fatală” pentru zonele periculoase nu era un lucru rău, pentru că seismele erau rare şi majoritatea oraşelor nu erau atît de mari, în zilele noastre, riscul de catastrofă este mult mai mare, este de părere profesorul scoţian. Chiar dacă, în zilele noastre, cutremurele de pămînt sunt deseori mai puţin distructive datorită normelor îmbunătăţite din construcţii, seismele provoacă totuşi mai multe victime, pentru că metropolele de azi adună laolaltă mult mai mulţi locuitori.

Pentru Iain Stewart, оmenirea s-a pus în mod conştient în situaţii care riscă să provoace propria distrugere. Toată lumea ştie, de exemplu, că oraşul San Francisco trăieşte sub ameninţarea unui cutremur de pămînt major, şi, cu toate astea, oraşul nu încetează să se extindă, mărind, deci, numărul potenţial al victimelor, în caz de seism.

Totodată, el a reamintit că şi sporirea populaţiilor care locuiesc la malul mărilor poate provoca un masacru, în caz de tsunami major.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
995 locuitori

Fundurii Noi este un sat şi comună din raionul Glodeni. Fundurii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Glodeni și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 995 de oameni. Satul Fundurii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.