Spre compartiment: Natura şi turismul
30 iunie 2012, 09:20 Natura şi turismul views 3665
30 iunie 2012, 09:20 Natura şi turismul views 3665

Autorităţile Moldovei vor putea interveni mai operativ în cazul cutremurelor

Autorităţile din republică vor putea interveni mai operativ în cazul cutremurelor, pentru a reduce pagubele produse de acest hazard natural. Pînă în anul 2014, instituţiile de urgenţă, ministerele şi departamentele, Academia de Ştiinţe a Moldovei vor fi dotate cu un sistem computerizat de avertizare seismică, informează MOLDPRES.

Vasile Alcaz, coordonatorul proiectului din partea Republicii Moldova, a specificat astăzi, la o conferinţă de presă, că, prin actualul sistem, autorităţile sînt informate despre cutremure la telefon de specialişti de la Institutul de Geologie şi Seismologie, iar aceasta durează de obicei cîteva minute.

În cazul noului sistem de avertizare seismică, instituţiile de urgenţă vor afla în cîteva secunde despre cutremurul produs în Moldova, pentru că informaţia despre cît de puternic este acest cutremur va apărea automat pe ecranele calculatoarelor.

Alcaz a menţionat că un cutremur devastator s-ar putea produce în Republica Moldova în orice moment. "De obicei, un seism puternic se înregistrează o dată la 25-30 de ani. Totodată, un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter s-a produs în Republica Moldova în anul 1977, ca urmare fiind distruse circa trei mii de clădiri. Un alt seism, de 7 grade, a avut loc în Moldova în anul 1986, adică doar peste nouă ani. În acest caz, au fost distruse şi avariate peste o mie de case".

Noul sistem de avertizare va fi creat în cadrul unui proiect al Uniunii Europene, numit "Reţea de siguranţă seismică în bazinul Mării Negre". În cadrul proiectului, Republica Moldova va face nonstop schimb de date despre cutremurele produse în Turcia, Bulgaria şi România. În prezent, ţara noastră face schimb de date în acest sens numai cu România. Pentru realizarea proiectului în Republica Moldova, UE a alocat circa 100 de mii de euro, notează MOLDPRES.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
920 locuitori

Floriţoaia Veche este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Floriţoaia Nouă, Grozasca și Floriţoaia Veche. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Ungheni și la 109 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 920 de oameni. Satul Floriţoaia Veche a fost menționat documentar în anul 1643.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.