Spre compartiment: Natura şi turismul
26 mai 2012, 10:15 Natura şi turismul views 5779
26 mai 2012, 10:15 Natura şi turismul views 5779

A fost inaugurat primul traseu ecoturistic în Parcul Naţional Orhei

Primul traseu ecoturistic care uneşte Casa-Muzeu "Alexandru Donici" şi Mănăstirea Curchi, a fost inaugurat, pe 25 mai, în spaţiul viitorului Parc Naţional Orhei, de ziua europeană a parcurilor. Traseul a fost marcat cu panouri informative, care descriu rarităţile şi harta acestui traseu, precum şi patrimoniul natural al primului Parc Naţional.

De asemenea, oamenii din aceste localităţi şi turiştii vor beneficia de locuri special amenajate pentru odihnă.

Lazăr Chirică, viceministru al Mediului, a menţionat, în cadrul evenimentului de inaugurare, că, pe lîngă beneficiile socio-economice şi ecologice, Parcul Naţional Orhei va contribui la păstrarea patrimoniului natural şi cultural prin măsuri de reabilitare a monumentelor culturale, organizare a festivalurilor folclorice şi alte activităţi culturale. În opinia autorităţilor, crearea Parcului va permite stoparea degradării ecosistemelor forestiere, tăierilor ilicite de pădure, deteriorării păşunilor şi pădurilor, precum şi gestionarea durabilă şi promovarea agriculturii ecologice şi ecoturismului.

Potrivit lui Alexandru Rotaru, manager de proiect la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, crearea Parcului Naţional va oferi soluţii pentru problemele sociale şi economice cu care se confruntă comunităţile din acest spaţiu. Totodată, dezvoltarea ecoturismului, extinderea traseului "Drumul vinului" şi a posibilităţilor de cazare în zona Parcului Naţional Orhei vor spori atractivitatea zonei pentru turişti.

Parcul Naţional Orhei ocupă o suprafaţă de 33,8 mii hectare din codrii Moldovei şi cuprinde 18 comune din patru raioane - Orhei, Străşeni, Călăraşi şi Criuleni. Parcul va beneficia de un regim special de ocrotire şi conservare, pentru că pe teritoriul acestuia există specii de plante şi animale sălbatice, elemente şi formaţiuni cu valoare ecologică, ştiinţifică şi culturală deosebită. Crearea primului Parc Naţional face parte din Planul de acţiuni şi Strategia naţională de conservare a diversităţii biologice a Republicii Moldova.

Proiectul este implementat de PNUD, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Fondului Global de Mediu, cu un buget total de 990 mii de dolari american.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1651
Populația:
2834 locuitori

Cîrnăţeni este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Cîrnăţeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Căușeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2834 de oameni. Satul Cîrnăţeni a fost menționat documentar în anul 1651.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.