|
Consulii SUA sînt mai loiali față de solicitanții din Rusia (Doc)
SUA refuză să le elibereze viză turistică la 41% dintre solicitanții din Ucraina, 63% din Georgia, 36% din Republica Moldova și doar 9% din Rusia.
Departamentul de Stat al SUA a publicat statistica privind refuzurile de eliberare a vizelor de intrare de tip "B", care le sînt eliberate turiștilor, sportivilor profesioniști, oamenilor de afaceri și angajaților corporațiilor internaționale, pentru călătorii de afaceri către sucursale și sediile companiilor lor din SUA (dar nu pentru locurile de muncă permanente în aceste birouri).
Statisticile, dacă nu cunoașteți unele nuanțe, arată descurajant. Astfel, cetățenii Argentinei, potrivit datelor Departamentului de politică externă din SUA, primesc "refuzuri" în doar 2,14% dintre cazuri, în timp ce solicitanților din Canada învecinată le sînt "refuzate" în proporție de 47,93%!
Dar vorba este doar de diferența dintre "cetățeni" și "solicitanți". În cazul în care între Argentina cu SUA e un regim de vize strict, care implică obținerea obligatorie a vizei pentru cetățenii țărilor din America Latină, chiar și pentru excursii de călătorie pe termen scurt, atunci pentru cetățenii canadieni pentru trecerea frontierei SUA nu era nevoie de viză, în cele mai multe cazuri. Acest lucru înseamnă că cererile de viză la Consulatele SUA, situate pe teritoriul Canadei, le depun, în principal, persoanele care nu sînt cetățeni ai acestei țări, inclusiv refugiați, imigranți care se află temporar pe teritoriul Canadei etc.
Acest lucru explică, de asemenea, cifra comică, de exemplu, pentru Vatican - orașul-stat, unde au rezidență doar 450 de persoane, 135 dintre ele – Garda Elvețiană, paza personală a Papei. Potrivit datelor Departamentului de Stat, la 62,5% dintre solicitanții, care au riscat să depună cereri prin intermediul Consulatului SUA din Vatican, le-a fost refuzată eliberarea vizei. Este evident că toți acești oameni nu erau cetățeni ai Vaticanului și un calcul matematic simplu ne permite să presupunem că din totalul de opt străini, care au depus cereri în anul 2016, pentru obținerea vizei SUA de tip „B" SUA, anume la Vatican, cinci au primit „refuzuri".
Aproximativ la fel pot fi explicate procentele foarte mari ale refuzurilor în asemenea țări precum: Suedia (12,78%), Marea Britanie (20,42%), Norvegia (21,96%), Lituania (22,36%), Slovacia( 28%): cetățenii acestor țări nu au nevoie de viză pentru a călători pe termen scurt în SUA, însă în asemenea țări locuiește un număr mare de nerezidenți, care solicită vize la consulatele americane locale.
Mult mai interesantă este statistica pe state statele cu care Statele Unite ale Americii au un regim de vize cu drepturi depline, în special, pentru țările CSI. Iată cîteva fragmente din statisticile privind refuzurile pentru anul 2016:
Moldova - 36,35%
Rusia – 9,29%
Ucraina – 40,83%
Belarus – 14,87%
Kazahstan - 27,55%
Georgia – 62,82%
După cum poate fi observat din tabel, diplomații americani sînt mult mai loiali față de solicitanții din Rusia și a aliaților lor celor mai apropiați, decît față de cetățenii țărilor care, în opinia americanilor înșiși au făcut o "alegere democratică".
Tabloul devine și mai curios, dacă comparăm datele din anul 2016 cu datele din 2006 (statisticile sînt, de asemenea, păstrate pe site-ul Departamentului de Stat al SUA), atunci relațiile dintre Rusia și SUA puteau fi numite în continuare prietenoase, iar revoluțiile din Georgia și Ucraina nu deveniseră încă subiecte ale contradicțiilor globale. Reiese că, timp de zece ani, gradul de loialitate al diplomaților americani față de cetățenii Georgiei și Ucrainei a scăzut în mod semnificativ, în timp ce solicitanții din Rusia și Belarus, dimpotrivă, au început să fie considerați mult mai de încredere! Kazahstanul a ajuns, de asemenea, pe lista țărilor "nesigure", se pare că datorită vecinătății cu republicile din Asia Centrală, ale căror locuitori depun solicitările pentru vizele americane la Astana și Almatî.
De remarcat faptul că statisticile privind anul 2017, pe care le vom vedea, în mod cert, peste un an, nu vor mai fi o reflectare exactă a oricăror tendințe, deoarece criza diplomatică în relațiile dintre Rusia și SUA, a forțat mulți deținători de pașapoarte rusești să aplice pentru vize SUA în țările vecine. Chiar Departamentul de Stat al SUA a făcut acest apel către cetățenii Rusiei, plasînd pe site-urile misiunilor diplomatice comunicate referitor la faptul că pentru ei sînt deschise ușile la Consulate SUA de la Kiev, Chișinău, Astana, Tbilisi și alte orașe mari din fostele republici sovietice.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1455
- Populația:
- 2240 locuitori
Delacău este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Delacău este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Anenii Noi și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2240 de oameni. Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1455.
Comentarii
(0)