|
Arcul Geodezic din satul Rudi – bijuterie cultural-istorică (Foto)
Trebuie să precizăm, că acest monument geodezic nu numai că este unic de acest tip din lista UNESCO, ci şi unicul pur intelectual.
Locul amplasării monumentului în apropierea şoselei Soroca-Otaci este deosebit de reuşit, pentru că vă permite să cunoaşteţi pe parcursul unei singure călătorii o mulţime de atracţii turistice ale acestei regiuni nordice a Moldovei, începînd cu oraşul Soroca şi satul Cosăuţi, a naturii minunate din preajma satului Cremenciug, să vizitaţi coasta rîului Nistru şi să admiraţi defileurile pitoreşti de lîngă satele Tătărăuca Nouă, Rudi, Arioneşti, Unguri, Calaraşovca şi Mănăstirea Calaraşovca din apropiere, satul credincioşilor de rit vechi Pocrovca, dar mai ales minunatul Complex turistic „Conacul din Pocrovca”, pentru ca să încheiem călătoria noastră în punctul cel mai nordic al Republicii Moldova ‒ în satul Naslavcea, raionul Ocniţa, cu numeroasele şi impresionantele sale monumente naturale. Iar dacă nu veţi reuşi într-o zi să vedeţi toată această bogăţie, atunci vă puteţi petrece noaptea la hotelul Complexului turistic „Conacul din Pocrovca” ca cu puteri noi să vă continuaţi călătoria.
Inaugurarea monumentului şi Arcului Geodezic Rudi a avut loc la 17 iunie 2006. La eveniment au fost prezenţi mulţi oaspeţi: începînd cu practic întregul Cabinet de Miniştri al Republicii Moldova, savanţi de vază de la Academia de Ştiinţe din Moldova, precum şi savanţi din alte ţări, prin care trece Arcul Struve. Programul acestei sărbători a fost foarte bogat şi interesant, în afară de ceremonia de inaugurare, a avut loc sfinţirea noii fîntîni din apropierea monumentului, apoi vizitarea Mănăstirii Rudi şi banchetul din sala de mese a „Conacului din Pocrovca”. Fotografiile prezentate de către noi vă vor permite să vă convingeţi de acest lucru.
Ca să concluzionăm, ne vedem nevoiţi să insistăm asupra cîtorva lucruri importante, după părerea noastră. Trecem anual prin aceste locuri, uneori chiar şi de cîteva ori pe an şi vizităm neapărat acest monument minunat. Vă prezentăm fotografii din anii 2008, 2010 şi 2011, din care puteţi vedea şi dvs. de cîtă neglijenţă dau dovadă autorităţile locale, atunci cînd vine vorba de această bijuterie cultural-istorică de pe teritoriul Republicii Moldova. Ne întristează foarte mult ce se întîmplă, dar anume acest fapt a servit drept imbold pentru publicaţia în cauză şi sperăm mult, că dragostea pentru pămîntul natal se va transforma vreodată în fapte reale, care ne stau în puteri. În acest caz, am putea începe cu plivitul buruienilor dimprejurul obiectului de valoare cultural-istorică incontestabilă, inclus în lista UNESCO ca o atracţie de clasă mondială.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1430
- Populația:
- 1559 locuitori
Bolohan este un sat şi comună din raionul Orhei. Bolohan este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Orhei și la 51 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1559 de oameni. Bolohan a fost menționat documentar în anul 1430.
Comentarii
(0)