Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
30 octombrie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 56961
Arcul Geodezic din satul Rudi – bijuterie cultural-istorică (Foto)
30 octombrie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 56961

Arcul Geodezic din satul Rudi – bijuterie cultural-istorică (Foto)

Trebuie să precizăm, că acest monument geodezic nu numai că este unic de acest tip din lista UNESCO, ci şi unicul pur intelectual.

Locul amplasării monumentului în apropierea şoselei Soroca-Otaci este deosebit de reuşit, pentru că vă permite să cunoaşteţi pe parcursul unei singure călătorii o mulţime de atracţii turistice ale acestei regiuni nordice a Moldovei, începînd cu oraşul Soroca şi satul Cosăuţi, a naturii minunate din preajma satului Cremenciug, să vizitaţi coasta rîului Nistru şi să admiraţi defileurile pitoreşti de lîngă satele Tătărăuca Nouă, Rudi, Arioneşti, Unguri, Calaraşovca şi Mănăstirea Calaraşovca din apropiere, satul credincioşilor de rit vechi Pocrovca, dar mai ales minunatul Complex turistic „Conacul din Pocrovca”, pentru ca să încheiem călătoria noastră în punctul cel mai nordic al Republicii Moldova ‒ în satul Naslavcea, raionul Ocniţa, cu numeroasele şi impresionantele sale monumente naturale. Iar dacă nu veţi reuşi într-o zi să vedeţi toată această bogăţie, atunci vă puteţi petrece noaptea la hotelul Complexului turistic „Conacul din Pocrovca” ca cu puteri noi să vă continuaţi călătoria.

Inaugurarea monumentului şi Arcului Geodezic Rudi a avut loc la 17 iunie 2006. La eveniment au fost prezenţi mulţi oaspeţi: începînd cu practic întregul Cabinet de Miniştri al Republicii Moldova, savanţi de vază de la Academia de Ştiinţe din Moldova, precum şi savanţi din alte ţări, prin care trece Arcul Struve. Programul acestei sărbători a fost foarte bogat şi interesant, în afară de ceremonia de inaugurare, a avut loc sfinţirea noii fîntîni din apropierea monumentului, apoi vizitarea Mănăstirii Rudi şi banchetul din sala de mese a „Conacului din Pocrovca”. Fotografiile prezentate de către noi vă vor permite să vă convingeţi de acest lucru.

Ca să concluzionăm, ne vedem nevoiţi să insistăm asupra cîtorva lucruri importante, după părerea noastră. Trecem anual prin aceste locuri, uneori chiar şi de cîteva ori pe an şi vizităm neapărat acest monument minunat. Vă prezentăm fotografii din anii 2008, 2010 şi 2011, din care puteţi vedea şi dvs. de cîtă neglijenţă dau dovadă autorităţile locale, atunci cînd vine vorba de această bijuterie cultural-istorică de pe teritoriul Republicii Moldova. Ne întristează foarte mult ce se întîmplă, dar anume acest fapt a servit drept imbold pentru publicaţia în cauză şi sperăm mult, că dragostea pentru pămîntul natal se va transforma vreodată în fapte reale, care ne stau în puteri. În acest caz, am putea începe cu plivitul buruienilor dimprejurul obiectului de valoare cultural-istorică incontestabilă, inclus în lista UNESCO ca o atracţie de clasă mondială.

Arcul Geodezic Struve din satul Rudi, Soroca - Album foto

Cuvinte cheie:

turism , natura , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
377 locuitori

Dumbrăveni este un sat din cadrul comunei Vădeni, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Soroca și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 377 de oameni. Satul Dumbrăveni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.