Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
10 iunie 2016, 17:00 Turismul în Moldova views 12459
Nicu Știrbeț va transforma localitatea Văleni în sat de vacanță (Foto, Video)
10 iunie 2016, 17:00 Turismul în Moldova views 12459

Nicu Știrbeț va transforma localitatea Văleni în sat de vacanță (Foto, Video)

Nicu Știrbeț este un tînăr din Republica Moldova care dorește să promoveze și să transforme localitatea Văleni în sat de vacanță, unde se vor putea odihni moldovenii, dar și oaspeții veniți în țara noastră.

Complexul Etno-Cultural „Văleni" a fost înființat la începutul anului 2013 în zona de sud a Republicii Moldova cu scopul de a promova regiunea Văleni, zonă turistică în curs de dezvoltare și ecosistemul Lacului Beleu, parte a rezervației naturale „Prutul de Jos".

Principalele sectoare de activitate sînt reprezentate de turismul rural, cultural și eco-turism. Oferind inițial spre vizualizare un muzeu tradițional al datinilor și obiceiurilor locale, complexul s-a dezvoltat ulterior pentru a găzdui grupuri mixte de turiști străini, dar și locali. Se organizează de asemenea evenimente, diverse prezentări pe platforma adiacentă a muzeului într-un cadru natural și printr-un program bine încadrat în obiceiurile tradiționale și al datinilor strămoșești. De asemenea, complexul organizează tîrguri ale meșterilor populari, fiind unul din puținele puncte unde aceștia își pot vinde produsele și mărcile proprii, precum și oferirea spre folosință a lacului din apropiere pentru pescuit, plimbări cu barca, etc.

Nicu Știrbeț, autorul Proiectului „Dezvoltarea eco-turismului în Lunca Prutului" își propune să mai dezvolte un centru de recreere pentru toată familia, amenajarea facilităților de cazare, precum și promovarea traseului Eco-turistic „Drumul lui Petru Rareș" și a unui program festiv care să includă și vizite coordonate în Lacul Beleu și în Rezervația Naturală a biosferei „Prutul de Jos".

„Dorim să crește notorietatea acestuia printre pasionații de natură din sudul Republicii Moldova, din capitala Chișinău, precum și mult mai apropiatele orașe Galați și Brăila de pe partea Romînească. În această categorie se includ satele și comunitățile din județul Izmail (fosta Cetate Albă) Ucraina, însumînd trei țări distincte geografic, dar care împărtășesc același patrimoniu cultural și dragoste pentru frumos", zice Nicu Știrbeț, autorul Proiectului „Dezvoltarea eco-turismului în Lunca Prutului".

Tînărul crede că printr-o strategie de marketing bine pusă la punct se pot atrage și grupuri importante de turiști străini, interesați să descopere una dintre puținele locuri sălbatice ale Europei, locuri care și-au păstrat tradițiile, legendele, cultura, jocurile, precum și sufletul tot „verde".

„Pentru acest proiect vom procura sau dezvolta următoarele produse/servicii: amenajarea pensiunii „Casa Dorului" (eco chic model), bărci și echipamente nautice, teren de sport (volei, fotbal), spațiu pentru copii, promovarea unei campanii de marketing, amenajarea și marcarea traseului turistic „Drumul lui Petru Rareș"", povestește tînărul.

Pachetul eco-turistic prezentat mai sus se adresează tuturor iubitorilor de frumos, clienților interesați să se reîntoarcă în sînul naturii, să redescopere tradițiile populare și datinile străbune și să se redescopere pe sine în liniștealacului, roșeața vinului, briza șuierată a vîntului sau în ritmul rapid al horelor de la sudul Moldovei.

„Pe termen lung se dorește promovarea localității Văleni și transformarea acesteia în „Satul de Vacanță Văleni", prin promovarea Lacului Beleu și al habitatului natural al Rezervației Naturale „Prutul de Jos", precum și al bogatului patrimoniu etno-folcloric al zonei. Datorită similitudinii biosferei Lacului Beleu cu cea a Deltei Dunării din Romînia, credem că printr-o strategie de marketing bine pusă la punct, un raport preț/calitate benefic turistului și bine-cunoscuta „ospitalitate moldovenească", Lacul Beleu și localitatea Văleni vor deveni un obiectiv de interes național și internațional pentru iubitorii de natură și folclor, asemenea Deltei Dunării, cunoscută la nivel mondial", spune Nicu Știrbeț, autorul Proiectului „Dezvoltarea eco-turismului în Lunca Prutului".

Proiectul dat se încadrează în viziunea Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat al Republicii Moldova de a atrage acasă remitențele diasporei, implementarea ideilor inovative ale Diasporei, precum și încurajarea participării cetățenilor țării la dezvoltarea economică, socială și culturală a acesteia.

Reamintim că informații exhaustive despre zonele geografice ale Moldovei, rezervațiileresursele acvaticeflora și fauna Moldoveiturismul în Moldova,localitățile Moldovei și diasporei pot fi vizualizate la compartimentul NATURA și TURISMUL al proiectului moldovenii.md.

Sursa: www.stiripozitive.eu

Cuvinte cheie:

Văleni , turism , odihna , sat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1105 locuitori

Goian este un sat din cadrul comunei Ciorescu, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 14 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1105 locuitori. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.