Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
28 februarie 2023, 17:00 Parcuri views 21149
Parcul și Conacul Pommer din satul Țaul, Dondușeni (Slideshow)
28 februarie 2023, 17:00 Parcuri views 21149

Parcul și Conacul Pommer din satul Țaul, Dondușeni (Slideshow)

La o distanță de circa 200 km de Chișinău, la Nord, în centrul satului Ţaul din raionul Donduşeni este situat cel mai mare parc din Moldova. El a fost creat la începutul secolului al XX-lea, împrejurul conacului familiei Pommer.

 Parcul este una dintre cele mai reuşite creaţii ale cunoscutului arhitectului-peisajist I. Vladislavskii-Podalko, fiind fondat în anii 1901-1904. Conform mai multor parametri parcul nu are egal în republică. În centrul acestuia este situat un iaz.

Colecţia dendrologică alcătuieşte aproximativ 150 de specii de copaci, arbuşti şi liane, dintre care mai mult de 100 sînt exotice.

Parcul este împărţit convenţional în partea de sus, unde se afla reşedinţa sătească a boierului Pommer, dar şi o reţea întreagă, deasă de alei cu diverse compoziţii florale şi partea de jos, care aminteşte mai mult pădurea, alcătuită din diverse grupuri de copaci, caracteristici pentru diferite zone geografice. Fiind cel mai mare din Moldova, Parcul din Ţaul are o mulţime impunătoare de alei, cărări şi cărăruşe, lungimea cărora atinge mai mult de 12,5 km. Intrarea este liberă pentru toţi vizitatorii. Parcul rămîne locul preferat al vizitatorilor din diverse colţişoare ale republicii, dar şi de peste hotarele ei, fiind deosebit de frumos primăvara, în perioada înfloririi, dar şi toamna tîrziu.

Cu ceva timp în urmă, v-am vorbit în trei articole despre acest parc uimitor: Parcul Ţaul, Parcul Ţaul toamna și Restaurarea Parcului Țaul. În anul 2013 a fost luată decizia de a începe lucrările de restaurare ale Conacului Pommer și au fost alocate mijloace băneşti din Fondul de Dezvoltare Regională, în valoare de 24 de milioane de lei. Lucrările urmau să fie finisate după cum a fost stabilit, în termen de 24 de luni.

În octombrie 2014, am vizitat din nou Țaulul, pentru a vedea cum a fost restaurat parcul și conacul. Primul lucru pe care l-am văzut: gardul nou, construit în jurul conacului. În conac și în parcul propriu-zis nu am observat nici o schimbare. Am fost surprinși să vedem că Muzeul Satului, situat în apropiere de conac a fost complet reconstruit și modernizat, cu toate că vechea clădire era destul de trainică și necesita doar o reparație cosmetică. Nu am reușit să aflăm locul, unde se află astăzi Muzeul Satului, acesta fiind foarte interesant, căci există de mai bine de 100 de ani. Iată toate informațiile despre începutul lucrărilor de restaurare. Sperăm să mai venim pe aici ca să povestim despre cele văzute.

Cuvinte cheie:

Moldova , parc , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1608
Populația:
9060 locuitori

Camenca este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 160 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 9060 de oameni. Camenca a fost menționată documentar în anul 1608.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.