Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
23 februarie 2021, 16:00 Parcuri views 26833
Descoperă ce istorii și întâmplări ce ascunde parcul Valea Trandafirilor (Foto)
23 februarie 2021, 16:00 Parcuri views 26833

Descoperă ce istorii și întâmplări ce ascunde parcul Valea Trandafirilor (Foto)

Parcul Valea Trandafirilor din capitală este unul dintre cele mai vizitate și mai îndrăgite parcuri de către chișinăuieni. Acesta este veșnic plin de oameni, fie dornici să se distreze, fie să se plimbe, fie doar să petreacă timpul frumos. Dar câți dintre ei cunosc istoria și toate evenimentele pe care Valea Trandafirilor le-a găzduit și cărora le păstrează amintirea?

Vă invităm să le descoperiți mai jos...

  • Parcul Valea Trandafirilor este un parc situat în sectorul Botanica, care se întinde pe o suprafață de 145 de hectare, dintre care 9ha- suprafață de apă.
  • Parcul deţine trei mari lacuri, numite de sus, de mijloc şi de jos, care formează în ansamblu o cascadă din trei iazuri, creată de diguri de pământ, ce despărţeau la sfârşitul anilor '60 un izvor. Ulterior lacurile au fost curăţate de nămol, iar digurile reparate.
  • În vremurile sovietice, parcul a purtat denumirea de "Parcul orășenesc de cultură și odihnă Lenin", iar cei care locuiesc în apropiere îi spun „Vălicica" sau „Vălişoara".
  • Se spune că parcul datează din anul 1968 și a fost construit pe teritoriul unei zone verzi, naturale, cu plantații de trandafiri. Rozele au și sugerat denumirea parcului. Aici au fost trase alei și diguite malurile lacurilor, iar în 1969 zona de odihnă a fost inaugurată.
  • Conform Enciclopediei Chișinău din 1984, în Vale creşteau aproximativ 50 de specii de arbori şi arbuşti. Se spune că a existat o estradă cu 1000 de locuri, o mulțime de izvoare și sculpturi, un parc de distracţii cu roata dracului, un teren de joacă pentru copii, o zonă de sport, o sală de concert şi de dans „Contemporanul „, un pavilion pentru automate de joc, plaje şi cordodrom la care se desfăşurau competiţii republicane şi unionale. Multe dintre cele menționate mai sus s-au păstrat până în prezent.

  • Pe timpuri, în parc se găseau restaurantele Doina, Beciul Vechi, gelateria la bordul avionului Lainer, restaurantul-navăNeptun, Broscuţa Țestoasă și alte cafenele ca rupte din povești.
  • O filă importantă în istoria parcului a fost crearea muzeului de sculptură pentru grădini, pe la începutul anilor '70, unde erau expuse lucrările artiștilor din republicile unionale.

  • În zona parcului se cultivau trandafiri, levănțică și salcie, care se întindeau pe câmpii mari. De asemenea, aici era situată și o uzină de producție a uleiurilor etero-oleaginoase. Fabrica a fost construită înaintea războiului, iar acum nu s-a mai păstrat nimic din ea.
  • În clădirea uzinei a funcționat un punct de recepție pentru adolescenții cu probleme. Ulterior, alături de această clădire a fost săpată o carieră în care a fost amenajat un câmp de tragere.

  • Un pic mai sus de uzină, în anii '60, era o clădire în care se rulau filme- cinematograful Искра, iar în locul primului lac era și un stadion, care a fost înlocuit după instalarea barajului.
  • În fața parcului, amplasată pe strada Valea Trandafirilor 11, s-a păstrat capela-paraclisul cimitirului catolic polonez şi armenesc, construit în 1912. Este în același timp și o construcţie memorială, sub aripa de vest găsindu-se cavoul familiei Oganowici, acum vandalizat de boschetarii care îl folosesc drept adăpost.

  • În Vale a fost cândva şi tabăra de vară pentru copii A. Matrosov, situată chiar la începutul viaduc-ului actual, prin urmare aceasta a fost închisă la începutul lucrărilor de construcţie a podului în 1981. Mai sus de stadion a fost un bazin de înot cu apă burcută, în care se scăldau copiii din apropiere, permanent alungaţi de instructorii de pioneri.

  • Se spune că viaduc-ul a fost adesea folosit pentru instruirea în tehnicile de speleoturism (coborâre şi urcare pe coardă).
  • Din vechile sculpturi, locuitorii de baştină îşi amintesc de urşii din lemn, care la început au fost trei, conform subiectului din basm. Erau situaţi aproape de clădirea din sticlă şi estrada de vară. La început a dispărut unul, apoi la mijlocul anilor '70 a dispărut şi al doilea.

  • Pentru a crea o trecere directă de la intrarea în restaurantul Doina(care există și în prezent) spre parc, s-a contruit un pod suspendat deasuprea unuia dintre lacuri. Locul s-a schimbat în timp și arată altfel decât în fotografia de mai jos. Astăzi podul se înalță deasupra unei râpe, iar zona este plină de copaci.

  • În vara anului 1970, în parc a apărut un adevărat tren auto pentru copii, cu trei vagoane, pictate cu scene din basme. O excursie de 15 minute prin parc costa 15 bănuţi.
  • Parcul a fost mult timp celebru datorită locului în care de mai mulţi ani venea Luna Parcul cehoslovac, cu unele carusele mai moderne, o sală de râs şi de frică, „roller coster", săli de tir şi alte atracţii pentru cei mici.

  • Se zvonea că în timpul celui de-al doilea Război Mondial pe teritoriul parcului a fost localizat spitalului militar românesc şi, până de curând, undeva pe o faţadă distrusă ar putea fi desluşit un desen al soldatului român. După război, aici ar fi funcționat o moară de apă.
  • Valea Trandafirilor este considerat a fi un parc cu cele mai domesticite şi neînfricate veverițe din oraș.

  • Localnicii mai în vârstă spun că la sfîrşitul anilor '50 – începutul anilor '60, apele au ieşit din lacul de jos şi oamenii au prins peşte cu găleţile din fluxul de apă care se revărsa în jos.

Sursa: orasulmeu.md

Cuvinte cheie:

istoria , Chisinau , parc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1729
Populația:
689 locuitori

Oclanda este un sat şi comună din raionul Soroca. Oclanda este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 29 km de orașul Soroca și la 185 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 689 de oameni. Satul Oclanda a fost menționat documentar în anul 1729.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.