Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
24 august 2023, 17:00 Natura şi turismul views 61482
Grădina Botanică din Chișinău – un muzeu al naturii (Foto)
24 august 2023, 17:00 Natura şi turismul views 61482

Grădina Botanică din Chișinău – un muzeu al naturii (Foto)

Grădina Botanică este situată la marginea oraşului Chișinău, în sectorul Botanica. Gradina Botanică a fost fondată în anul 1950 și acoperă o suprafaţă de 104 hectare, dar numai pe panta din nord şi din vest s-a păstrat vegetaţia naturală.

  Peisajul general al grădinii ca şi cum ar reprezenta în miniatură relieful Republicii Moldova graţie alternanţei podişurilor cu depresiunile, lacurilor şi tipurilor de soluri, de care există circa 24 de specii. În parcul este creată o cascada din patru lacuri de acumulare, care, chiar şi în anii secetoşi, au suficientă apă pentru a iriga vegetaţia grădinii.

Grădina este împărţită în mai multe sectoare − dendrariul (arbori, arbuşti, liane), elemente ale Florei din Moldovei (Codri), sectorul de floricultură, sectorul de plante tehnice, medicinale, alimentare şi furajere, sectorul de hibrizi, sectorul experimental, sectorul cu plante tropicale şi subtropicale cu sera, pepiniera, mini expoziţii. În ultimii ani, în apropierea clădirii administrative a fost construită din piatră de Cosăuţi Alpinariul, care a devenit o mare platformă minunată pentru vizualizarea părţii de jos a parcului. De asemenea, au fost adăugate Rozariul, Lianariul, Siringariul, grădina cu forme, colecţia de irişi, colecţia de bujori şi alte sectoare.

În prezent, grădina numără aproximativ 10 de mii de specii, soiuri, forme şi plante cultivate. Personalul grădinii a creat şi a făcut descrierea a mai mult de 2 mii de specii de plante superioare, 1 mii de alge, 300 de specii de ciuperci superioare, au fost descrise circa 200 de specii ale florei Miocenului şi Pliocenului inferior, a fost creat un Ierbar Republican, care include 200 de mii de pagini. Grădina Botanică a creat populaţii valoroase de hibrizi, nuci şi struguri.

Vom menţiona două dintre experienţele cu totul speciale din timpul vizitelor la Grădina Botanică – este înflorirea copacului de magnolie roz (în acest an ea a înflorit la sfîrşitul lunii aprilie) şi, desigur, înflorirea cireşului japonez (sakura), care a înflorit la începutul lunii mai şi în acest an arată deosebit de festiv. Numai privind cireşii japonezi înfloriţi putem înţelege atitudinea japonezilor faţă de ei. Într-adevăr este o privelişte incomparabilă.

Parcul are multe spaţii deschise, multe edificii, galerii, grădini, lacuri, dar veţi fi încîntaţi aveţi în partea de jos a parcului lîngă cascadele de lacuri. Tot aici destul de des puteţi vedea diverse păsări − raţe sălbatice, porumbei sălbatici, sturzi şi alte păsări. Ar trebui să menţionăm, că teritoriul Grădinii Botanice este menţinut într-o ordine perfectă, pretutindeni pot fi întîlniţi angajaţi – specialişti calificaţi şi alţi lucrători care sînt ocupaţi cu plantarea, plivitul, curăţarea plantelor. Şi apoi e mai bine să vezi o dată decît să auzi de 7 ori, astfel încît noi vă oferim un mic raport fotografic a cîtorva zile de primăvară ale Grădinii Botanice. Vă dorim călătorii plăcute pe aleile şi cărările acestui minunat colţ al naturii vii din raza oraşului.

 

Grădina Botanică - album foto

Cuvinte cheie:

Chisinau , natura , parc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1784 locuitori

Popeştii de Sus este un sat şi comună din raionul Drochia. Popeştii de Sus este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 25 km de orașul Drochia și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1784 de oameni. Satul Popeştii de Sus a fost menționat documentar în anul 1606.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.