Orheiul Vechi văzut de la înălţime
Un fenomen interesant ni se întîmplă – putem vizita de zeci de ori complexul natural-istoric Orheiul Vechi şi oricum tot nu-i putem cunoaşte toate minunile şi nici chiar înţelege pînă la capăt specificul şi unicitatea sa. Am fost nu o dată pe aici şi chiar am scris două publicaţii despre aceste locuri, una la compartimentul Tezaurul turistic al Moldovei, alta se referea la configuraţia geografică naturală din valea rîului Răut dintre satele Trebujeni şi Furceni.
Însă în toate călătoriile, excursiile noastre anterioare am lăsat să ne scape esenţialul şi anume – faptul că această configuraţie natural-geografică este unică şi irepetabilă luată ca un tot întreg. Tot ce am văzut pînă acum, era parcă împărţit în mai multe fragmente, părţi şi din mozaicul acestora nu reuşeam să prezentăm tabloul integral al Orheiului Vechi.
Priviţi harta acestei localităţi de pe Google, pe care am trasat itinerarul nostru şi am marcat locurile de unde am făcut fotografii. După ce am desenat traseul pe hartă, am rămas uimiţi. Am obţinut desenul unui melc, dar şi mai mult acest desen aminteşte contururile urechii omeneşti. Puternic impresionaţi de configuraţia imaginii ne-am dorit cu înfrigurare să o numim Orheiul Vechi – urechea ce soarbe atent Universul. Doritorii pot înlocui cuvîntul Univers cu Cosmos sau Dumnezeu, sensul ideii noastre nu se va modifica semnificativ.
Noi afirmăm cu toată certitudinea, că o configuraţie mai complicată şi în acelaşi timp mai impresionantă pe teritoriul Moldovei, decît Orheiul Vechi, pur şi simplu, nu există. Am început călătoria noastră panoramică de la marginea satului Trebujeni în direcţia văii rîului Răut. Acest loc este uimitor de frumos şi impresionant şi numai vederea panoramică de sus ne-a permis să conştientizăm acest lucru pe deplin, dar mai ales să o vedem ca pe un tot întreg. Fiţi atenţi la panta dreaptă abruptă a defileului de la Trebujeni, mai ales la începutul acestuia de la marginea satului. Acest perete aproape vertical, este împădurit aproape în întregime. Uimitor pare însuşi faptul, că pe o suprafaţă atît de abruptă în general creşte ceva, mai ales pădurea.
Nu mai puţin impresionantă este vederea satului Trebujeni şi a rîului Răut din punctele cele mai de sus ale pantei stîngi a defileului. De aici se deschide panorama cîtorva creste de stînci, care străbat Orheiul Vechi chiar pînă la panta dreaptă din defileul de la Butuceni. Foarte pitoresc arată meandrul Răutului şi podul peste el, unde începe satului Trebujeni, lîngă Băile turceşti. Aici veţi vedea un teren pe malul Răutului sub un masiv de stînci, unde la 27-28 august a avut loc festivalul „Gustar-2”.
Trebuie să vă spunem, că întregul masiv de stînci doar repetă integral meandrele Răutului, căci anume acest rîu a şi creat această configuraţie geografică impresionantă de-a lungul timpului. Din vîrful stîncii se deschide un peisaj minunat spre meandrul brusc al rîului, care include şi satul Trebujeni şi o mare parte a văii rîului Răut de lîngă satul Butuceni, dar şi drumul din vîrful lanţului de sîtnci, care întretaie parcă întreaga configuraţie geografică şi o împarte în două.
Am făcut cîteva fotografii şi din vîrful de deasupra satului Butuceni, pe care sînt situate două biserici − una nouă şi cea săpată în stîncă, asta pentru a întregi tabloul nostru. Iată că în sfîrşit, am făcut cîteva fotografii din vîrful masivului de stînci, care mărginesc valea dinspre vest. Astfel practic am închis cercul. Dar nu am încheiat povestirea noastră despre acest loc minunat şi irepetabil, ba dimpotrivă am trasat viitoarele puncte din care am dori să facem alte fotografii pentru a prezenta acest complex natural unic. Însă pentru o călătorie, după părerea noastră, nici acest material nu este puţin. Vă invităm să ne urmaţi ca să priviţi Orheiul Vechi de la înălţimea zborului păsărilor.
Puteţi viziona două materiale video nu prea lungi, filmate din două unghiuri diferite.
Orheiul Vechi de la înălţimea zborului păsărilor - album foto
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1893
- Populația:
- 561 locuitori
Rotari este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componența comunei fac parte localitățile Socolovca, Rotari și Bodeni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Camenca și la 150 km de Chișinău. Populaţia satului Rotari alcătuia 561 de oameni în anul 2004. Satul Rotari a fost menționat documentar în anul 1893.
Comentarii
(0)