|
130 de tineri din Republica Moldova, Serbia și România au realizat un ghid de călătorie pe urmele minorităţilor
130 de tineri care învaţă limba germană din Republica Moldova, România şi Serbia au realizat un ghid de călătorie pe urmele minorităţilor. Cele mai bune lucrări au fost premiate în oraşul Mediaş din România.
„Moldova este multiculturală, aici nu a fost dificil de a găsi minorităţi..." Lui Viorel, Irinei şi Dianei din clasa a 11B a liceului „Mihail Kogălniceanu" încă nu le vine a crede: Lucrarea lor din cadrul concursului pentru şcolile care oferă diploma de limbă germană al coordonatorilor Centralei pentru Activitate Şcolară în Străinătate a ocupat locul trei.
Ca şi în Republica Moldova, în România existe numeroase minorităţi. „Acolo sînt recunoscute oficial 19 minorităţi, care au lăsat o bogată moştenire culturală", spune Dieter Jaeschke, consultantul de specialitate al Centralei pentru Activitate Şcolară în Străinătate la Bucureşti. „Din acest motiv am invitat elevii noştri care învaţă la şcolile care oferă diplome de limbă germană, pentru a căuta urme în mediul lor."
130 de elevi din clasele a 10-a şi 11-a au început cercetările, şi-au scos aparatele foto şi carnetele pentru notiţe şi au depus numeroase lucrări în formă de hărţi pliabile. Dosare de participare au fost şi din Republica Moldova şi Serbia. Cele mai bune 15 lucrări au fost prezentate la seminarul pentru şcolile care oferă diploma de limbă germană la care au participat circa 40 de învăţători din Republica Moldova și România, care a avut loc la Mediaş, Sibiu.
În timp ce pedagogii se pregăteau de un nou an şcolar, tinerii îşi prezentau unul altuia lucrările, s-au cunoscut mai bine şi au cunoscut oraşul Mediaş în cadrul unui tur al oraşului, făcînd ultimele pregătiri pentru final. Ca şi în cadrul unui mic tîrg de turism, oaspeţii au avut ocazia de a merge de la un stand la altul, de a face un schimb de opinii cu tinerii cu privire la lucrările acestora şi de a se lăsa inspiraţi din punct de vedere turistic, pentru ca mai apoi să-şi dea votul pe o fişă de evaluare. Standul grupului de elevi din Republica Moldova s-a bucurat de un mare interes – tinerii relatau despre ruşii, polonezii, bulgarii, ucrainenii, evreii şi romii din ţara lor.
„Elevii noştri s-au bucurat în mod deosebit de invitaţia de a merge la Mediaş, deoarece pentru ei orice schimb cu tinerii din UE are o importanţă mare", spune Anna Caraivan, profesor la liceul „Mihail Kogălniceanu", care împreună cu colegul ei german, domnul Helge Volker Job ţin lecţii de germană pentru grupul de elevi care a s-a bucurat de succes. Pe lîngă invitaţia de merge în România, elevii se bucură acum şi de publicarea ghidului lor de călătorie. Concursul a fost finanţat din fondul special al „Centralei pentru Activitate Şcolară în Străinătate"(ZfA).
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1925
- Populația:
- 458 locuitori
Uşurei este un sat din cadrul comunei Răcăria, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 458 de oameni. Satul Uşurei a fost înființat în anul 1925.
Comentarii
(0)