Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
08 iunie 2011, 14:48 Natura şi turismul views 5715
08 iunie 2011, 14:48 Natura şi turismul views 5715

Calitatea aerului în Moldova va fi verificată de experţii internaţionali

Examinarea şi determinarea celor mai stringente probleme care provoacă poluarea aerului. Acesta este scopul proiectului regional „Guvernarea calităţii aerului pentru ţările din Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală”, lansat de Comisia Europeană în cadrul Programului European de Vecinătate şi Parteneriat. Desfăşurarea proiectului este preconizată pentru o perioada de 2 ani, iar bugetul acestuia constituie circa 7 mln de euro. Potrivit viceministrului Mediului Rodion Bajureanu, principalii factori care conduc la poluarea aerului în Republica Moldova, în proporţie de 83 la sută, sînt emisiile de la transport, care nu corespund standardelor europene. De asemenea, viceministrul a specificat că o altă problemă ţine şi de aerul nociv, parvenit din procesele industriale. „Proiectul prevede examinarea situaţiei curente a aerului cu posibile modificări ale legislaţiei, conform standardelor europene. Se vor propune acţiuni, ce urmează a fi întreprinse de Moldova, o atenţie sporită va fi acordată gradului de conştientizare şi informare”, a spus viceministrul. Potrivit lui Bajureanu, din moment ce Moldova intenţionează să se integreze în Uniunea Europeană, aplicarea standardelor europene în legislaţia naţională este obligatorie, inclusiv directiva-cadru privind starea aerului.

Şeful echipei de experţi, Seghei Skokov, a declarat că proiectul a fost lansat în 7 ţări, pe motiv că calitatea aerului în regiunile respective lasă de dorit. „Unul din factorii principali, care provoacă poluarea aerului, este transportul. De asemenea, aerul nociv rezultă din procesele industriale. Din acest motiv Comisia Europeană a decis lansarea acestui proiect”, a spus Seghei Skokov. Potrivit şefului grupului de experţi, pregătirile pentru lansarea proiectului au durat 2 ani, iar evenimente de lansare a acestuia au loc în fiecare ţară. Alături de Republica Moldova, în proiectul dat au fost incluse Armenia, Belarus, Federaţia Rusă, Ucraina, Georgia şi Azerbaidjan.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
627 locuitori

Grebleşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grebleşti și Mărtineşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Strășeni și la 42 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 627 de oameni. Satul Greblești a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.