Spre compartiment: Natura şi turismul
22 august 2017, 15:45 Natura şi turismul views 10098
10 lucruri de știut înainte să pleci într-o croazieră prin țările nordice
22 august 2017, 15:45 Natura şi turismul views 10098

10 lucruri de știut înainte să pleci într-o croazieră prin țările nordice

Vacanța de vară înseamnă pentru mulți dintre noi o destinație caldă și însorită. Dar nu toți se dau în vânt după arșiță și bronzul de mare. Pentru asemenea turiști există alternativa unei destinații răcoroase, cu peisaje nordice, printre care navighezI la bordul unei nave imense. Ileana di Leonardo, cea care a inițiat serviciul de livrat emoții pozitive "Curierul fericirii", a revenit recent dintr-o croazieră prin țările scandinave. Am rugat-o să ne împărtășească cele 10 LUCRURI DE ȘTIUT ÎNAINTE SĂ PLECI ÎNTR-O CROAZIERĂ PRIN ȚĂRILE NORDICE.

1. CU CE COMPANIE?

Noi am ales această croazieră ca și vacanță pentru luna de miere, acum un an, dar ni se păruse mult prea scump, așa că am renunțat la idee și am mers în Grecia. Dar, cică dacă vrei ceva foarte mult, devine realitate! Așa că, în noiembrie 2014, fiind la o întâlnire regională MSC Containers la Madrid, compania pentru care lucrează soțul meu, am câstigat croaziera la o tombolă. Am putut alege orice destinație, dar noi am ales țările scandinave. Așa am și ajuns acolo. Sunt 2 companii mari pentru croaziere: MSC și Royal Carribean.

2. ANOTIMPUL

După noi, cea mai bună perioadă rămâne vara, pentru că este mai cald, zilele sunt lungi și noptile sunt albe.

3. BUGETUL

Bugetul este diferit, în functie de ce ai inclus pe nava. Noi recomandăm un All Inclusive, din mai multe motive: 1. petreci multe zile pe mare, iar mâncarea și băuturile sunt foarte scumpe pe navă. În plus, nu ai voie să aduci nimic din băuturi pe navă. Au un soi de verificare la intrare, ca și la aeroport, la fiecare intrare pe navă; 2. Totul în Scandinavia este foarte, foarte scump, nu prea te ține buzunarul să mergi la restaurante (de exemplu o bere face cam 8 euro). Croaziera cu service basic face cam 3000 eur per pers/2 săptămâni. Daca mai adaugi excursii și All Inclusive, trebuie să mai scoți vreo 2000 euro din buzunar. Scandinavia este în lista celor mai scumpe croaziere.

4. VALIZA

Un MUST sunt hainele groase, pentru că, deși e vară, temperaturile erau deloc văratice. Noi am prins cam 10-15 C. De asemenea, hainele de gală sunt importante, pentru că în fiecare seară se dă o petrecere cu un dress code anumit. Noi am avut: cocktail party, italian night (MSC este o companie italiană), carnaval party, white party, gala dinner. De regulă, lumea respectă dress code-ul. Nu tre' uitat costumul de baie (sunt piscine afară și mai e și SPA, bineînțeles, cu jacuzzi, saune si tot asa). Cărțile tot sunt un MUST. Aparatul foto, e clar. Peisajele sunt de necrezut.

5. DESTINAȚIA CARE A DEPĂȘIT AȘTEPTĂRILE

Scandinavia este despre natură. E incredibil de puternică și impresionantă natura asta. Dacă vrei liniște și pace, atunci tot e pentru tine. Totul a fost mult peste așteptări. Fiordurile norvegiene trebuie sa le vezi într-o bună zi, puterea naturii m-a facut să plâng la fiecare colt. Dintre fiorduri aș alege, totuși, Flaam. Este incredibil, plin de cascade din toate părțile. Noi am avut croziera de 2 săptămâni, adică Scandinavia și Marea Baltică, unde am tras câte o fugă prin orașe. Lumea a rămas foarte impresionată de St Petersburg, inclusiv eu, dar pentru mine cel mai frumos rămâne Stockholm.

6. DESTINAȚIA DE LA CARE AM AȘTEPTAT MAI MULT

Helsinki. Eu nu am întțeles acest oras. Poate mai merită o șansă. Sau poate mi-am imaginat eu toată Finlanda ca fiind țara lui Santa și de asta așteptam să fie mai spectaculos.

7. MÂNCAREA

Pe nava noastră se odihneau 3100 pasageri și 1000 de persoane care ne deserveau. Deci mâncare pe nava este multă, la orice oră și la orice colț. MSC fiind o companie italiană, aveau un meniu preponderent italienesc: cașcavaluri, cărniță, paste, pizza. Eu nu am mâncat atâta pizza în toată viața mea, dar nu mă puteam opri, era mult prea bună. Dacă e să dau o notă pentru mâncare, aș spune BUNĂ, ai de toate oricând îți poftește inima, dar nu cred că am gustat eu ceva pentru care as spune WOW! Legumele și fructele erau și ele în exces (cred că am mâncat vreo 100 de kg de pepene verde). Toate astea erau la restaurantul de la etajul 13, deschis mereu, chiar și la miezul nopții sau spre dimineață. Noi aveam un pachet mai special și aveam voie să mergem la cină la unul dintre restaurantele A-la-Carte. Acolo aveam muzică și relaxare. Pe lângă mâncarea mult mai selectă, te mai puteai bucura de compania altor cupluri de turiști. Noi ne-am mai făcut cu câțiva prieteni minunați. Și când aș fi așteptat cel mai putin, am aflat de la un cuplu de germani că ei știu unde este Moldova și cât de bune sunt vinurile și bucatele noastre, pentru că aveau un prieten îndrăgostit de Moldova. Abia așteapta să ajungă și ei în țara noastră. Pe lângă restaurante, mai sunt și foarte multe cafenele, unde poți bea o cafea și ceva ușor pentru mic deju, și baruri cu cocktailuri și băuturi selecte. Foarte multe dintre ele incluse în pachetul All Inclusive Aurea Spa, pe care l-am avut noi.

8. PROGRAMUL

Program pe nava ai la orice oră și este pentru fiecare, de la mic la mare. Ca și idee: dimineața gimnastică și tot felul de activități sportive, ziua jocuri de tot felul, aerobică, prezentări interesante (pe navă se invită profesori și doctori pe diverse domenii, care organzează tot felul de prezentări . Noi am fost la una despre top places pe glob, unde s-a menționat și Suceava și am mai mers la una despre industria de croazire.. Pe navă este bibliotecă, pentru cine are nevoie de liniște, cooking classes, excursii în bucătăria navei, foarte multe activități pentru copii. Serile, de regulă, începeau undeva lângă recepția navei, cu muzica de pian și vioara, și continua cu spectacole muzicale și discotecă. Eu recomand crozierele familiilor cu copii, pentru că nu se vor plictisi deloc acolo și vor mai apuca să vadă câteva orașe frumoase din lumea mare.

9. CAZARE

Noi am fost cazați în cameră dublă cu balcon. Am înțeles că sunt și fără. Camera era destul de mare, nu cred ca aveam nevoie de mai mult. Turiștii care aveau apartament sau suite room, ziceau că sunt mult prea mari si chiar nu au nevoie de atâta spațiu.

10. DURATA

Noi am ales croaziera care oferea perioada de 14 nopți cazare, dar pe navă am aflat că, de fapt, croaziera se împărțea la 2 săptămâni: fiordurile norvegiene și marea Baltică. Eu nu recomand opțiunea de o săptămână. Este mult prea puțin, mai ales pentru că mai multe zile le petreci doar pe mare. Eu, una, după o săptămână nu vroiam sa plec acasă. Croazierele sunt pentru minim 10 nopți.

Sursa: klumea.eu

Cuvinte cheie:

turism , sfat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1619
Populația:
2517 locuitori

Bălăureşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bălăureşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2517 oameni. Satul Bălăureşti a fost menționat documentar în anul 1619.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.