|
Chirtoca: Noi trebuie să formăm clima
Compania DAAC-Hermes a început anul acesta construcţia unei pepiniere de plante cu o cascadă din cinci lacuri, nu departe de Varniţa, transmite NOI.md, făcînd referire la o postare a preşedintelui concernului Vasili Chirtoca pe reţelele de socializare.
Suprafaţa totală a pepinierei este de 130 ha. Finalizarea construcţiei primei faze cu suprafaţa totală de 30 ha este planificată pentru 2016. Pepiniera este construită conform proiectului vestitului fermier ecologist Sepp Holzer, două volume ale cărora au fost editate în Moldova în limba de stat, de către compania DAAC-Hermes Pres.
Vasili Chirtoca consideră că soluţionarea problemelor ecologice este una dintre cele mai stringente sarcini ale statului. În special, în opinia lui, principala cauză a secetei din Republica Moldova este tăierea necontrolată a pădurilor şi plantaţiilor verzi, inclusiv în municipiul Chişinău.
„Activitatea silvică activă, tăierea plantaţiilor multianuale verzi, nerespectarea protecţiei zonelor bazinelor acvatice, stimularea de către Primăria Chişinăului a construcţiei active în zonele verzi ale municipiului Chişinău au condus la reducerea precipitaţiilor (precum se ştie, pădurile reduc viteza de deplasare a maselor de aer şi atrag norii de ploaie), la micşorarea nivelului apelor de suprafaţă, înnămolirea bazinelor acvatice, a rîurilor, rîuleţelor şi izvoarelor", scrie omul de afaceri.
Însă noi „Nu trebuie să luptăm cu clima, ca cu un factor inevitabil, dar să căutăm căi de formare a climei (pentru o ţară mică ca Moldova – a microclimei). Noi trebuie să formăm clima, în care oamenii trăiesc printr-un număr mare de obiecte acvatice şi plantaţii verzi, suprafaţa cărora creşte permanent. Trebuie să începem urgent restabilirea zonelor de protecţie sanitară a rîurilor mari şi a altor bazine acvatice, majorarea cursului apelor, să adoptăm un complex de măsuri, ce exclud reducerea suprafeţelor verzi (mai ales, a pădurilor multiseculare) şi să construim mai multe bazine acvatice prin metoda vestitului fermier ecologist austriac Sepp Holzer.
Anual, în ţara noastră cad peste 16 miliarde de tone de apă sub formă de precipitaţii, o treime dintre care cu viteză mare, pe văile noastre, spălînd stratul fertil al pămîntului, sînt duse în mare. Dacă am putea reţine măcar 20% din această apă în bazinele acvatice artificiale, atunci am putea soluţiona în totalitate problema privind clima şi irigarea în ţara noastră", notează Vasili Chirtoca.
Compania DAAC-Hermes studiază pe parcursul multor ani aceste probleme şi cu peste zece ani în urmă a elaborat propriul program ecologic. Acesta include susţinerea unui şir de comunităţi ecologice, organizarea expediţiilor de cercetare a stării bazinului rîului Bîc şi a unor rîuleţe mici, crearea localităţilor ecologice, dezvoltarea site-ului www.ecology.md.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1621
- Populația:
- 1680 locuitori
Cotul Morii este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărăteni și Cotul Morii. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 84 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1680 de locuitori. Satul Cotul Morii a fost menționat documentar în anul 1621.
Comentarii
(0)