|
Foto: wikipedia.org |
Mişcarea Ecologistă a cerut ameliorarea situaţiei din fondul forestier naţional
Fără o intervenţie urgentă şi profundă din partea Guvernului, starea dezastruoasă din fondul forestier naţional poate provoca o catastrofă ecologică şi nemulţumiri social-comunitare de proporţii. Declaraţia face parte dintr-o scrisoare deschisă adresată Prim-ministrului Chiril Gaburici de Mişcarea Ecologistă din R. Moldova, făcută publică ieri la o conferinţă de presă de către preşedintele organizaţiei, Alecu Reniţă, comunică MOLDPRES.
În mesaj se face referire la modelul de administrare a pădurilor stabilit în perioada 2001-2009, care „include scheme coruptibile de estorcare de bani din contul tăierilor masive de arbori".
Pentru a depăşi situaţia în care se află pădurile din ţară, autorii scrisorii au propus să fie demarate reforme instituţionale în sectorul forestier, să fie legiferate politicile silvice elaborate cu susţinerea organismelor internaţionale, fiind clar delimitate responsabilităţile de reglementare, de gestiune şi de control.
Totodată, Mişcarea Ecologistă a propus să fie abrogat Regulamentul nr.187 din 2008, „prin care mii de hectare din pădurile statului sînt înstrăinate şi sînt date în arendă pe 49 de ani, ceea ce înseamnă în realitate privatizarea camuflată a bunurilor publice".
Solicitat de MOLDPRES, Serviciul de presă al Agenţiei de Stat „Moldsilva" a informat că din cele 842 de contracte de arendă a pădurilor pe o suprafaţă de circa 15 mii de hectare, încheiate în perioada 2008-2012 , pînă în prezent au fost reziliate prin judecată sau de comun acord 147 de acte (aproximativ opt mii de hectare de pădure). Astfel, la ora actuală sînt date în arendă cu scop de recreere sau de gospodărire cinegetică 2,4% din suprafaţa totală a fondului forestier gestionat de agenţie.
Totodată, Agenția "Moldsilva" a suspendat procesul de dare în arendă a fondului forestier care se află în gestiunea instituției. O decizie în acest sens a fost luată de către o comisie specială a instituţiei în august 2012.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1878
- Populația:
- 296 locuitori
Huzun este un sat din cadrul comunei Micleuşeni, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Strășeni și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 296 de oameni. Satul Huzun a fost menționat documentar în anul 1878.
Comentarii
(0)