|
Comorile din nordul Moldovei (Video)
Ne mîndrim cu locurile și comorile neamului. Prin ele trăim dragostea de plaiul moldav. Ele ne țin sau ne cheamă acasă. Le păstram pentru a face istorie demnă de urmașii nostri. Le reconstruim pentru ca inima sa ne bată mai tare! Din nordul Moldovei... sint în inima noastră:
1. Cetatea Soroca. Construită de domnitorul Petru Rareș în secolul al XVI-lea pe locul unei cetăți din lemn de pe timpul lui Ștefan cel Mare. Restaurată în perioada 2013-2015.
2. Livezile de meri, satul Livezi. Marul- cel mai popular fruct al nordului, e comoara paminturilor din regiune. Marului ii este dedicat un festival, care are loc in fiecare toamna in Soroca.
3. Lumînarea Recunoștinței, orașul Soroca reprezintă un omagiu eroilor anonimi care ne-au păstrat cultura, limba și istoria. Construcția a fost inițiată de scriitorul Ion Druță. Inaugurată în 2004.
4. Conacul lui Andrei Pommer, satul Țaul. A fost construit de bancherul Andrei Pommer (1851–1912) la începutul secolului XX. Tot la inițiativa lui Pommer a fost sădit și parcul de pe moșie, care este cel mai mare parc din Republica Moldova. Actual parcul se află în reconstrucție.
5. Conacul lui Constantin Stamati, satul Ocnița. Construit la mijlocul secolului al XIX-lea, acest conac a fost locul unde și-a petrecut ultimii ani de viață scriitorul Constantin Stamati (1786-1869).
6. Fîntîna Cadînei, satul Lipnic. Potrivit tradiției, de lîngă această fîntînă a început bătălia lui oștenilor lui Ștefan cel Mare cu tătarii, finalizată cu strălucita victorie a moldovenilor la Lipnic. Astfel, fîntîna ar data cel puțin din secolul XV. Reconstruită de cîteva ori, ultima dată în 2014, în urma unei campanii publice de colectare de fonduri.
7. Moara de vînt din satul Cernoleuca. Deatează de la începutul secolului XX. A fost reprezentată pe mai multe tablouri ale pictorului Igor Vieru, originar din Cernoleuca. Moara din Cernoleuca este una dintre puținele mori care au mai rămas pe teritoriul Republicii Moldova. Moara nu mai funcționează din anii 60 ai secolului XX.
O colaborare Skydrive și grupul de inițiativă de restaurare a Fîntînii Cadînei.
Reamintim că informații exhaustive despre monumente ale naturii, zonele geografice ale Moldovei, rezervații, resurse acvatice, flora și fauna pot fi vizualizate la compartimentul «Natura și turismul» al proiectului moldovenii.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1636
- Populația:
- 2837 locuitori
Speia este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanţă de 18 km de oraşul Anenii Noi şi la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2837 de oameni. Prima atestare documentară a satului Speia (cu numele Chivărul) datează din anul 1636.
Comentarii
(0)