Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
09 aprilie 2015, 14:12 Natura şi turismul views 10846
Un moldovean şi-a transformat curtea într-o mini-grădină botanică (VIDEO)
09 aprilie 2015, 14:12 Natura şi turismul views 10846

Un moldovean şi-a transformat curtea într-o mini-grădină botanică (VIDEO)

Pavel Pânzaru, botanist, cercetător ştiinţific, studiază plantele rare nu doar în Grădina Botanică, dar şi acasă, în curte, care a fost transformată într-o mini-grădină botanică, şi care include peste 600 de specii. Sunt plante care pot fi întâlnite în diferite zone ale ţării, lunci, pajişti, stânci sau păduri, şi câteva specii de la munte. Acestea au fost descoperite într-o vizită a echipei emisiunii „Natura în Obiectiv" de la postul public de televiziune Moldova 1.

Grădina lui Pavel Pânzaru prinde viață pe la sfârșitul lunii februarie, când înfloresc ghioceii, brândușele, viorelele, toporașii ș.a. În curte sunt foarte multe specii de plante aduse din Italia. Multe din ele sunt specifice și Republicii Moldova.

„Undeva la 16 ani am stat peste hotare. Unele specii le-am adus cu pământ, altele le-am adus semința, bulbii. În total am peste 600 de specii și fiecare au perioada lor de vegetație. Colecția aceasta pe care o am, măcar că e privată, dar este și cu scopul de a căpăta material săditor și de a-l reintroduce înapoi în biotopurile lor naturale", spune Pavel Pânzaru.

Pe lângă diferite activități, Pavel Pânzaru nu renunță să își continuie cercetările științifice ale plantelor. Pentru el, grădina reprezintă o satisfacție, recreere, plăcere.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Gradina Botanica , moldovenii , studiu , plante

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1714 locuitori

Vărăncău este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Cremene, Vărăncău și Slobozia-Vărăncău. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Soroca și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1714 oameni. Satul Vărăncău a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.