|
Fondul forestier din Moldova, aduce beneficii anuale de $ 30 milioane
Suma totală a serviciilor pădurii în Republica Moldova (lemn, produse lemnoase, nelemnoase, alte accesorii, vânat, aer, apă etc) se estimează la 25-30 de milioane de dolari anual. Sunt nişte cifre estimative, dar ele denotă importanţa sectorului forestier. Afirmaţii în acest sens au fost făcute de Aurel Lozan, expert în cadrul Programului EU regional ENPI FLEG, în cadrul emisiunii „Natura în Obiectiv" de la postul public de televiziune Moldova 1.
„Pădurea prezintă interes atât economic, cât și social, dar și mai important este aspectul ecologic - 80% din toată biodiversitatea ecologică a Moldovei este concentrată în jurul ecosistemelor forestiere. În țară se consumă mai mult lemn domestic decât este posibilitatea recoltării anuale, ceea ce vorbește despre faptul că avem activități ilegale asociate pădurilor și în primul rând tăieri ilegale", afirmă Aurel Lozan.
El a mai adăugat că țara noastră nu are potențial funciar ca terenuri pentru împădurire, pentru că extinderea fondului forestier are și el niște limite. „Dar, conform Strategiei de dezvoltare durabilă a sectorului forestier din Moldova, un punct strategic este că Moldova ar putea atinge o rată de împădurire de 15% din teritoriul țării. Această cifră este una reală", a spus expertul.
Pădurile și plantațiile forestiere acoperă circa 13% din teritoriul țării, dintre care majoritatea terenurilor fondului forestier se află în proprietatea statului, restul fiind deținute de primării, cu 15,7% și 0,2% de proprietari privați.
Potrivit unui studiu, circa 80% din comunitățile locale folosesc lemnul și altă vegetație agricolă în calitate de sursă energetică primară, iar pădurile asigură până la 18% din venituri pentru populația locală.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1643
- Populația:
- 915 locuitori
Mireşti este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mireşti și Chetroşeni. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 915 oameni. Satul Mirești a fost menționat documentar în anul 1643.
Comentarii
(0)