![]() |
Călătorie pe Răut de la Trebujeni la Furceni
Răutul — e rîu în Moldova, e afluentul de dreapta a Nistrului şi care–şi ia începutul din apropierea satului Rediu–Mare, raionul Donduşeni, curge în direcţia sud–estică, de două ori îşi schimbă direcţia curgerii (de lîngă Bălţi şi Floreşti) şi se scurge în Nistru lîngă satul Ustie. Albia rîului atinge lăţimea de 3 m la Bălţi şi pînă la 9 km lîngă Orhei. Pe Răut sînt multe plavii, care în mare parte au fost uscate. Între Floreşti şi Căzăneşti Răutul trece prin stîncile de calcar, formînd defileuri printre stîncile de calcar, adînci şi înguste.
Lungimea — 286 km.
Suprafaţa bazinului — 7760 km².
Lăţimea medie a albiei — 30 m.
Lăţimea medie a văii — 7 km.
Deosebit de pitoresc este Răutul în raionul Orhei, unde rîul formează o mulţime de meandre şi se scurge într–o vale adîncă, formată din creste de toltre (malul stîng), iar pe sectoarele dintre satul Trebujeni şi Furceni este înconjurată de pădure (malul drept).
Călătoria noastră începe din împrejurimile satului Trebujeni, raionul Orhei, care intră în componenţa extraordinarului complex istorico–arheologic Orheiul Vechi. Anume aici valea rîului Răut este deosebit de frumoasă. Am călătorit pe malul stîng al rîului şi traseul nostru în mare parte a trecut printr–un lanţ de munţi foarte pitoresc (pe partea stîngă) şi a unei păduri de foioase pe malul drept. Distanţa totală a traseului a alcătuit aproape 8-9 km. Aproximativ la mijlocul traseului valea rîului se lărgeşte şi formează un platou foarte larg şi pitoresc, aici se petrec anual festivaluri muzicale.
Traseul se parcurge pe jos şi nu este deloc greu, poate fi recomandat oricăror categorii de turişti, inclusiv şi copiilor mai mari de 7 ani, dar trebuie să ţineţi cont că numai prima jumătate a drumului poate fi parcursă cu un mijloc de transport. Punctul final al acestui traseu este satul Furceni, Orhei. În acest loc peste Răut sînt două poduri — unul vechi (vedeţi fotografia) şi cel nou, mai sus, pînă la care excursia nu a ajuns.
În pofida restricțiilor, o țară UE permite accesul mașinilor cu numere de înmatriculare rusești
Americanul care a vrut să obțină pașaport moldovenesc, căutat de FBI - cine este
Anunț important pentru cetățenii Republicii Moldova în Rusia
Alexandru Șișchin: "Călătoriile sînt principala bogăție"
Care sînt cele mai populare destinații de zbor din aeroportul Chișinău
Cum pot cetățenii străini să-și legalizeze aflarea pe teritoriul Republicii Moldova
- Gîsca salvată zboară mereu lîngă salvatorul său (Video)
- Agricultura durabilă: Calea spre un Pămînt sănătos și un viitor durabil
- ECODAVA s-a alăturat mișcării globale și europene dedicată ecologie
- Capacitatea uimitoare a caracatițelor (Video)
- Schimbările climatice și impactul lor asupra ecosistemelor
- Construcție neobișnuită în pădure (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1643
- Populația:
- 482 locuitori
Drojdieni este un sat din cadrul comunei Şişcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 482 de oameni. Satul Drojdieni afost menționat documentar în anul 1643.
Comentarii
(0)