Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
17 septembrie 2023, 15:00 Natura şi turismul views 25229
Călătorie pe Răut de la Trebujeni la Furceni
17 septembrie 2023, 15:00 Natura şi turismul views 25229

Călătorie pe Răut de la Trebujeni la Furceni

Răutul — e rîu în Moldova, e afluentul de dreapta a Nistrului şi care–şi ia începutul din apropierea satului Rediu–Mare, raionul Donduşeni, curge în direcţia sud–estică, de două ori îşi schimbă direcţia curgerii (de lîngă Bălţi şi Floreşti) şi se scurge în Nistru lîngă satul Ustie. Albia rîului atinge lăţimea de 3 m la Bălţi şi pînă la 9 km lîngă Orhei. Pe Răut sînt multe plavii, care în mare parte au fost uscate. Între Floreşti şi Căzăneşti Răutul trece prin stîncile de calcar, formînd defileuri printre stîncile de calcar, adînci şi înguste.

   Lungimea — 286 km.
   Suprafaţa bazinului  — 7760 km².
   Lăţimea medie a albiei — 30 m.
   Lăţimea medie a văii  — 7 km.

Deosebit de pitoresc este Răutul în raionul Orhei, unde rîul formează o mulţime de meandre şi se scurge într–o vale adîncă, formată din creste de toltre (malul stîng), iar pe sectoarele dintre satul Trebujeni şi Furceni este înconjurată de pădure (malul drept).

Călătoria noastră începe din împrejurimile satului Trebujeni, raionul Orhei, care intră în componenţa extraordinarului complex istorico–arheologic Orheiul Vechi. Anume aici valea rîului Răut este deosebit de frumoasă. Am călătorit pe malul stîng al rîului şi traseul nostru în mare parte a trecut printr–un lanţ de munţi foarte pitoresc (pe partea stîngă) şi a unei păduri de foioase pe malul drept. Distanţa totală a traseului a alcătuit aproape 8-9 km. Aproximativ la mijlocul traseului valea rîului se lărgeşte şi formează un platou foarte larg şi pitoresc, aici se petrec anual festivaluri muzicale.

Traseul se parcurge pe jos şi nu este deloc greu, poate fi recomandat oricăror categorii de turişti, inclusiv şi copiilor mai mari de 7 ani, dar trebuie să ţineţi cont că numai prima jumătate a drumului poate fi parcursă cu un mijloc de transport. Punctul final al acestui traseu este satul Furceni, Orhei. În acest loc peste Răut sînt două poduri — unul vechi (vedeţi fotografia) şi cel nou, mai sus, pînă la care excursia nu a ajuns.

Călătorie pe Răut de la Trebujeni la Furceni - album foto

Cuvinte cheie:

Raut , riuri , turism , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
482 locuitori

Drojdieni este un sat din cadrul comunei Şişcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 482 de oameni. Satul Drojdieni afost menționat documentar în anul 1643.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.