Spre compartiment: Natura şi turismul
26 august 2014, 14:12 Natura şi turismul views 12760
Municipiul Chişinău a pierdut peste o mie de hectare de spaţii verzi în ultimii ani
26 august 2014, 14:12 Natura şi turismul views 12760

Municipiul Chişinău a pierdut peste o mie de hectare de spaţii verzi în ultimii ani

În ultimii 20 de ani, din cauza construcţiilor autorizate şi neautorizate, municipiul Chişinău a pierdut peste o mie de hectare de spaţii verzi, informează MOLDPRES.

Potrivit academicianului Alexei Palancean, specialist în inginerie silvică, "dacă această tendinţă se va menţine, vom rămîne fără arbuşti ornamentali înfloritori şi covoare verzi". Savantul a mai adăugat că "amenajările floricole deja au dispărut aproape în totalitate. Lucrurile vor ieşi din impas abia atunci cînd va exista o colaborare mai strînsă între Primăria Chişinău, preturile de sector şi Grădina Botanică".

Un grup de savanţi din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei a abordat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, mai multe chestiuni ce ţin de rezolvarea problemelor globale şi naţionale de mediu, dar şi de specificul activităţii Grădinii Botanice, prioritatea de bază a căreia este studiul domeniului spaţiilor verzi şi protejarea acestora.

Prezent la eveniment, prilejuit cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la crearea Grădinii Botanice din Chişinău, academicianul Alexandru Ciobotaru a declarat că această instituţie, în contextul semnării Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE, şi-a asumat mai multe obiective majore în vederea dezvoltării ecologice durabile şi educării ecologice a populaţiei.

"Educaţia ecologică este o cerinţă imperativă inclusă în toate strategiile europene majore. Avem nevoie de elaborarea unei baze ştiinţifice de înverzire a ţării, fapt care va contribui la rezolvarea problemelor ecologice şi la soluţionarea lor aplicativă. Astfel vom stimula şi dezvoltarea turismului. De asemenea, ne propunem să ne implicăm în crearea unui centru de formare europeană a tinerilor specialişti în domeniul horticulturii", a menţionat academicianul.

La rîndul său, Ion Roşca, specialist în silvicultură din cadrul AŞM, a remarcat că activităţile menţionate mai sus fac parte din Programul-cadru pentru cercetare şi inovare Orizont 2020 (2014-2020). Sursa citată a subliniat necesitatea atragerii fondurilor europene în vederea finalizării construcţiei Grădinii Botanice, care este o instituţie finanţată în mod integral de stat, cu un buget anual de circa 11 mln de lei.

"Este vorba despre construirea şi amenajarea intrării centrale, podurilor decorative etc. Pentru a putea atrage fonduri europene, trebuie să contribuim la aceste lucrări în proporţie de 20-30%, costul total al cărora se ridică la 8-9 mln de lei", a accentuat Ion Roşca.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

ecologie , Chisinau , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
101 locuitori

Selişteni este un sat din cadrul comunei Valea-Trestieni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Nisporeni și la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 101 oameni. Satul Selişteni a fost menționat documentar în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.