Spre compartiment: Natura şi turismul
20 august 2014, 16:36 Natura şi turismul views 9671
Rîurile mici din Moldova sînt pe cale de dispariţie
20 august 2014, 16:36 Natura şi turismul views 9671

Rîurile mici din Moldova sînt pe cale de dispariţie

Organizaţiile de mediu bat alarma. Rîurile mici sunt pe cale de dispariţie. Din cauza construcţiilor ilegale a lacurilor de acumulare, precum şi lipsa în mai multe localităţi din ţară a staţiilor de iepurare a apelor reziduale, calitatea apei în majoritatea rîurilor are de suferit, relatează Radio Moldova.

Potrivit președintelui OT Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, în sate, apele din izvoare, în majoritatea cazurilor, este captată ilegal.

„Noi avem doar șapte sau opt captaje oficializate. Se construiesc iazuri mici și medii, ilegal, fără proiecte și fără autorizații. Datorită acestor lucruri și, desigur, din cauza acoperirii cu gunoi a tuturor rîulețelor, apele nu mai curg și este distrus întregul sistem ecologic".

Problema se agravează și prin faptul că nivelul consumului de apă în localitățile rurale sporește constant, inclusiv prin utilizarea apelor din fîntîni, pentru instalații sanitare, producînd, inevitabil, cantități mai mari de apă menajeră, iar apeductele sătești se construiesc fără rețele de canalizare și instalații de iepurare a apelor reziduale.

Directorul Agenției Apele Moldovei, Veaceslav Vlădicescu, a enumerat mai multe soluții, care ar îmbunătăți situația rîurilor mici și mijlocii din țară.

În primul rînd, eliminarea surselor de poluare, minimalizarea acestora pe cît e posibil. În al doilea rînd ar fi curățarea izvoarelor și asigurarea că aceste rîulețe au apă suficientă. Trebuie de urmărit ca aceste rîulețe să nu fie îndiguite pentru irigare, pentru adăpatul vitelor. Rîulețele trebuie să aibă un curs continuu pe parcursul întregului an, să nu fie secate.

Responsabili din cadrul Ministerului Mediului susțin că oamenii, precum și autoritățile publice locale trebuie să conștientizeze rolul pe care-l au în păstrarea rîurilor curate și nepoluate.

Rețeaua hidrografică a Republicii Moldova este reprezentată de 3621 de cursuri de apă, cu lungime totală de 16 mii de kilometri.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

riuri , Moldova , ecologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1608
Populația:
9060 locuitori

Camenca este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 160 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 9060 de oameni. Camenca a fost menționată documentar în anul 1608.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.