O vizită la mănăstirea Suruceni
Mănăstirea Suruceni a fost fondată în anul 1785 şi restituită credincioşilor în anul 1991. Este situată la 25 de km de Chișinău, la marginea satului Suruceni, raionului Ialoveni.
Istoria mănăstirii datează din anul 1785, cînd călugărul Iosif şi-a făcut un schit mic. De asemenea, el a construit aici în anul 1794 o biserica din lemn cu ajutorul boierului Casian Suruceanu din localitate, care a donat mănăstirii o parte din pămînturile sale. În perioada din 1825-1832 în locul bisericii de lemn a fost construită o biserică din piatră cu hramul Sf. Gheorghe.
În anul 1959, mănăstirea a fost închisă, majoritatea călugărilor au plecat la mănăstirea Noul Neamţ. Mănăstirea a fost transformată într-un spital pentru reabilitarea celor dependenţi de droguri. Biserica de iarna Sf. Nicolae a fost transformată într-un depozit, iar cea de vară – într-un club. Din cauza unui tratament barbar biserica de iarnă a ajuns într-o stare deplorabilă, a mucegăit, iar la începutul anilor 2000 a fost demolată cu tot cu fundament. În prezent, mănăstirea este complet restaurată. Pe lîngă mănăstire funcţionează Şcoala Profesională Bisericească şi secţia de producere a lumînărilor. În prezent, este o mănăstire de maici.
Trebuie să menţionăm, că biserica acestei mănăstiri este unica din Moldova, dintre cele cunoscute de către noi, căptuşită cu tuf roz armenesc, ceea ce îi conferă o deosebita eleganţă şi originalitate.
În pofida restricțiilor, o țară UE permite accesul mașinilor cu numere de înmatriculare rusești
Americanul care a vrut să obțină pașaport moldovenesc, căutat de FBI - cine este
Anunț important pentru cetățenii Republicii Moldova în Rusia
Alexandru Șișchin: "Călătoriile sînt principala bogăție"
Care sînt cele mai populare destinații de zbor din aeroportul Chișinău
Cum pot cetățenii străini să-și legalizeze aflarea pe teritoriul Republicii Moldova
- Casă-colibă printre copacii de eucalipt (+Foto)
- Poluarea cu plastic a mărilor și oceanelor: Starea acestora, impactul și lupta împotriva acestui fen…
- Impactul ambalajelor din plastic asupra produselor alimentare: alternative ecologice și sănătoase
- Gîsca salvată zboară mereu lîngă salvatorul său (Video)
- Agricultura durabilă: Calea spre un Pămînt sănătos și un viitor durabil
- ECODAVA s-a alăturat mișcării globale și europene dedicată ecologie
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1842
- Populația:
- 1574 locuitori
Ilenuţa este un sat şi comună din raionul Făleşti. Ilenuţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1574 de oameni. Satul Ilenuţa a fost menționat documentar în anul 1842.
Comentarii
(0)