Spre compartiment: Natura şi turismul
24 martie 2014, 11:42 Natura şi turismul views 14623
Resursele climatice ale Moldovei, prezentate într-un atlas
Foto: trm.md
24 martie 2014, 11:42 Natura şi turismul views 14623

Resursele climatice ale Moldovei, prezentate într-un atlas

Atlasul „Resursele Climatice ale Moldovei" a fost lansat la Chişinău. În acest scop, au fost utilizate sistemele informaţionale geografice ca instrument de cercetare.

Lucrarea este o premieră în domeniu. Aceasta conţine un set de hărţi care reflectă repartiţia spaţială a temperaturii şi a cantităţii de precipitaţii atmosferice pentru 30 de ani.

„Noi am hotărît să actualizăm, să spaţializăm această informaţie climatică, astfel încît să poată fi utilizată de fiecare din noi", a declarat şeful Laboratorului de Climatologie şi Riscuri de Mediu, Maria Nedealcov.

Hărţile au fost întocmite în baza datelor înregistrate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Autorii lucrării au încercat să identifice şi să aplice metode şi tehnici performante de cercetare.

„Noi am folosit diferenţele dintre primul model şi ceea ce se înregistrează la staţiile meteorologice. Am făcut diferenţele, care se numesc reziduri, iar rezidurile le-am interpolat printr-o altă metodă", a declarat Valentin Răileanu, cercetătot științific.

Sistemul informaţional geografic este tot mai utilizat în lumea modernă, atît în domeniul cercetărilor teoretice, cît şi în multiple activităţi practice. Noua metodă oferă rezultate concludente, însă doar pe termen lung.

Lucrarea a apărut cu sprijinul Ministerului Mediului şi este destinată elevilor, studenţilor, specialiştilor din diverse domenii.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Moldova , clima , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1589
Populația:
893 locuitori

Ţepilova este un sat din cadrul comunei Ocolina, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Soroca și la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 893 de oameni. Satul Țepilova a fost menționat documentar în anul 1589.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.