Spre compartiment: Sărbători şi obiceiuri
29 octombrie 2024, 14:00 Sărbători şi obiceiuri views 1367
Care este diferența dintre tradițiile de nuntă din Moldova, Rusia și România
29 octombrie 2024, 14:00 Sărbători şi obiceiuri views 1367

Care este diferența dintre tradițiile de nuntă din Moldova, Rusia și România

Moderatorul de evenimente, Mircea Marco, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandr Stahurski” de la postul de televiziune N4, a spus că punctele comune între toate aceste evenimente pline de bucurie și sărbătoare sînt prezența unei mirese și a unui mire, a alcoolului, a muzicii vesele și plicurilor cu bani, relatează Noi.md.

„Sînt multe lucruri în comun. Dar există și diferențe. De exemplu, foarte des cuplurile noastre din Republica Moldova au nevoie de un prezentator bilingv, pentru că au invitați care vorbesc doar în limba rusă și sunt invitați care vorbesc doar în limba de stat și este nevoie de un moderator care să combine limbile pentru a fi înțeles și de unii, și de alții”, a spus Mircea Marco.

El a menționat că există evenimente care se desfășoară exclusiv în limba rusă, dar multe nunți se desfășoară exclusiv în limba de stat.

Referindu-se la diferențele cardinale dintre nunțile din Moldova, România și Rusia, Mircea Marco a atras atenția asupra faptului că specificul nunților din Moldova este că ne pregătim pentru ele cu un an înainte. La Moscova, nunțile mari, de asemenea, se pregătesc din timp, dar pregătirile pentru nunțile obișnuite pot începe cu cîteva doar luni înainte.

„De exemplu, am ajuns la Moscova în luna mai, mi-am postat portofoliul video pe portalurile speciale pentru nunți și deja am primit comenzi pentru luna mai, iunie și așa mai departe. Așa am umplut tot sezonul”, a spus el.

Moderatorul de nunți a spus că are experiență și în organizarea de nunți în România, unde miresele erau din Republica Moldova, iar mirii din România.

„Miresele, pentru că au fost la nunți moldovenești în Moldova și au văzut ce face un prezentator, au insistat că vor un prezentator la nunta lor, deși în România practic nu există prezentatori la nunți. La ei această funcție o îndeplinește solistul trupei muzicale, iar rolul prezentatorului este minimalist: să invite oamenii la masă, să anunțe tortul și poate pe undeva să mai invite oamenii la dans. Cu alte cuvinte, nu există o astfel de interacțiune ca la noi în țară”, a subliniat Mircea Marco.

Potrivit acestuia, în Rusia, dimpotrivă, rolul moderatorului este principal și el face toată sărbătoarea.

„Ei nu au ansambluri muzicale atît de puternice. Noi avem orchestre. Acolo - mai mult formații, și care lucrează în seturi. Au venit, au lucrat 45 de minute și au plecat. Acolo mai mult lucrează DJ-ul, iar accentul se pune pe programul de divertisment al prezentatorului. În România, practic nu există prezentatori, iar tot accentul se pune pe munca echipei muzicale”, a spus moderatorul de nunți.

El a menționat că, în România, mulți dintre invitați au rămas surprinși de faptul că la nuntă există un prezentator.

„Se uitau la mine foarte sceptici, pentru că nu înțelegeau cine sînt, de ce un tip cu accent moldovenesc le spune ceva: faceți asta, veniți aici, aplaudați, să facem asta, haideți să strigăm, să participăm la ceva sau și să urmărim un videoclip. Și, în general, nu înțelegeau de ce tu, băiete, ne înveți asta, cînd noi practic știm că acum trebuie să facem asta, acum aia. Dar undeva în a doua jumătate a nunții le-am câștigat încrederea și și-au dat seama că tipul ne distrează de minune, iar apoi am avut un contact normal. Mi-am dat seama că oamenii au văzut ceva nou, ceva diferit. Cît de mult le-a plăcut sau nu le-a plăcut - nu știu”, a subliniat Mircea Marco.

Prezentatorul de evenimente a atras atenția și asupra faptului că la nunțile rusești se dansează mult mai puțin decît la nunțile noastre.

„Noi totuțși avem muzică moldovenească, hore, sîrbe - oamenii se adună în cerc și dansează. Este foarte vesel, energic și plăcut să privești, este captivant. Ei nu au așa ceva. La noi, oamenii stau la prima masă între 45 de minute și cel mult o oră, și atît. Apoi nu-i mai poți ține la masă, vor muzică, vor să danseze. În Rusi - nu. Acolo stau o oră, apoi au nevoie de o mică pauză pentru o țigară, apoi se așează din nou și îi cer prezentatorului mai multe concursuri, competiții, jocuri. Ei așteaptă de la moderator distracții”, a spus Mircea Marco.

El a explicat că în Rusia există o școală a KVN, o școală Сomedy Club, care de zeci de ani aruncă în această afacere, în industria sărbătorilor, foarte mulți oameni talentați, care aduc trucuri interesante, jocuri, ei fac această sărbătoare.
„acolo se pune mai mult accent pe jocuri. Există multe generații de showmeni, aceștia sînt cei mai tari din televiziune, dar mai sunt zeci și sute care, de asemenea, sunt buni, dar nu au reușit, pentru că televiziunea nu este de cauciuc, nu încap toți acolo. Și iată ei se ocupă de evenimente, și ei sînt foarte buni și foarte talentați, și dezvoltă această industrie, și de aceea industria showmanului la Moscova, în Rusia, este foarte dezvoltate”, a spus gazda moderatorul de nunți.

Potrivit acestuia, în România se pune mai mult accent pe muzică. Sînt foarte multe tarafuri, formații care cîntă bine. Ei cîntă muzică dance.

Mircea Marco a subliniat și o altă diferență pe care Moldova a adoptat-o de la nunțile rusești.

„Este vorba despre evenimentul bine structurat. La noi evenimentul este în mod clar împărțit în seturi. Evenimentul are un grafic. Avem timpi clari. Noi știm că acum vom fi invitați la masă, ne așezăm, mîncăm, ascultăm, ținem discursuri, apoi întreaga atmosferă se schimbă, luminile scad în intensitate, muzica răsună mai tare, se dansează. Începe muzică de dans. Oamenii înțeleg că ospățul se schimbă în dans”, a menționat prezentatorul de nunți.

El a subliniat că la nunțile românești cumva toate acestea sînt puse pe plan secund. Oamenii vin, nu așteaptă invitație la masă, pur și simplu se așază, mănîncă. Chelnerii aduc mâncarea, o iau, apoi formația, cînd simte dorința, cântă. Oamenii sînt invitați pe ringul de dans, dansează, apoi pleacă.
„Adică, aici totul este individualizat. Nu există o structură clară așa cum avem noi. De aceea, avem acest temperament meridional, avem dansuri active, ca în România, dar avem un scenariu bine structurat, iar invitații, pentru că au fost la diferite evenimente, știu ce se întîmplă, știu aproximativ când să se așeze la masă, cînd să danseze, care tradiție și cînd va avea loc”, a spus Mircea Marco.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

nunta , Moldova , Rusia , Romania , Mircea Marco

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1497
Populația:
1148 locuitori

Mălăieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tîrzieni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Orhei și la 63 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1148 de oameni. Satul Mălăieşti a fost menționat documentar în anul 1497.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.