|
La Vadul-lui-Vodă a avut loc o nouă seară minunată Ivan Kupala
Pe 7 iulie, în zona de stațiune din Vadul-lui-Vodă, a avut loc pentru a noua oară sărbătoarea Ivan Kupala.
Evenimentul a fost organizat în mod tradițional de Comunitatea Rusă din Moldova și Centrul Cultural Belarus din Moldova. Evenimentul a avut loc cu sprijinul Casei Ruse din Chișinău și al administrației orașului Vadul-lui-Vodă, relatează Noi.md
La această sărbătoare a participat numeroasa diasporă belarusă din Chișinău, Bălți și Bender, inclusiv comunitatea belarusă din Moldova - conducătorul Serghei Raspopov, Asociația belarușilor din municipiul Chișinău "Беларусь" - președintele Ggennadi Zenkovici, comunitatea belarusă din municipiul Bălți - președintele Veaceslav Zogorțev, societatea Culturii belaruse din Bender - președintele Alexandr Lopatiev.
Sărbătoarea Ivan Kupala este una dintre principalele sărbători din calendarul slavon, care coincide cu nașterea lui Ioan Botezătorul. După trecerea la stilul nou, ea este sărbătorită în noaptea de 7 iulie. Așa a fost și de această dată, când în seara acelei zile malul rîului Nistru a devenit centrul sărbătorii populare.
Programul zilei a fost bogat în ritualuri legate de apă, foc și ierburi. Pe malurile Nistrului s-au împletit coroane de flori, s-a aprins un foc, oamenii au dansat, au înotat, s-au distrat. Este de înțeles, deoarece principala caracteristică a sărbătorii Kupala este focul de purificare. Dea aceea ei au dansat în jurul lui și au sărit peste el. Există credința că oricine sare mai sus peste foc va fi mai fericit. Și se crede, de asemenea, că focul Kupala are o putere magică capabilă să alunge tot răul.
Epicentrul sărbătorii a fost apariția fabulosului cal al lui însuși Ivan Kupala. Dar punctul culminant al sărbătorii au fost coroanele uimitor de frumoase, pe care fetele le-au dat drumul pe Nistru, spunînd cuvintele: "Felicitări tuturor cu Ziua Kupala, fericire vă dorim, iar iarba Ivan-și-Maria dragoste și bucurie să vă poată da.
La ceremonia de deschidere a sărbătorii, despre importanța păstrării culturii și tradițiilor populare a vorbit și președintele Comunității Ruse a RM, Ludmila Lașcenova, șeful Centrului Cultural Belarus și Consiliul Coordonator al Asociațiilor Belaruse din Moldova, Anna Babina, deputatul RM, Elena Beleacova.
Oaspeții de onoare ai sărbătorii au fost ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în Republica Moldova, Anatoly Kalinin, și soția sa, reprezentanți ai corpului diplomatic al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova.
În programul sărbătorii au răsunat destul de simbolic cîntece belaruse, rusești și ucrainene interpretate de colectivele comunității ruse, colectivul vocal "Сударушка" din satul Novotroițcoe din raionul Anenii Noi din Republica Moldova, ansamblul Comunității bieloruse "Зорачки", a evoluat studioul de dans "Крылья" din Bălți, directorul artistic Lidia Tcaci. Multe aplauze din partea participanților entuziaști și a oaspeților festivalului au răsunat și pentru talentata cîntăreață și conducătoarea studioului Coral "Рапсодия" Natalia Barabanșcikova pentru interpretarea cîntecelor slave.
Sărbătoarea Ivan Kupala a unit din nou oameni de diferite naționalități și a contribuit la consolidarea tradițiilor populare din Moldova.
Remarcăm faptul că versiunea moldovenească a sărbătorii Ivan Kupala este Sînzienele sau Dragaica, ziua solstițiului de vară, care este una dintre cele mai semnificative sărbători și este sărbătorită pe 7 iulie.
Această zi este considerată cea mai lungă, iar noaptea, prin urmare, cea mai scurtă a anului. Sărbătoarea Sînziene, care se sărbătorește vara, este dedicată zeiței Diana – zeița agriculturii, protectoarea cîmpurilor coapte de grîu și orz, respectiv. Ea are și un numele popular "Sînziene" sau "Drăgaica". Există mai multe credințe despre Sînziene, că sunt zeități antropomorfe, agricole și fitomorfe.
Mai multe informații despre sărbătorile și obiceiurile naționale ale Moldovei puteți afla AICI.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1431
- Populația:
- 1362 locuitori
Mihălăşeni este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grinăuți și Mihălășeni. Satul Mihălășeni este situat la o distanță de 16 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1362 de oameni. Satul este menționat documentar la 15 iunie 1431.
Comentarii
(0)