Hîrbovăţul Nou este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Anenii Noi și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 484 de locuitori. Satul Hîrbovăţul Nou a fost înființat în anul 1922.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
111
- Rubrica vizitatorilor-autori 111
- Emisiuni 111
- Copiilor 111
- Cultura 111
- Bucătăria 111
- Localitaţile Moldovei și diasporei 111
- Umor 111
- Caleidoscop 111
- Muzica 111
- Crezul 111
- Noi, moldovenii 111
- Diaspora moldovenească 111
- Dicţionarul 111
- Istoria 111
- Natura şi turismul 111
- Moldografia 111
- Localităţile Republicii Moldova 111
- Personalități 111
- Realitatea moldovenească 111
- Sănătate 111
- Sport 111
- Strategia de dezvoltare 111

Jo, 23 iunie, 2022, 12:00
23702 Vizualizări
32 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova
![]() |
Foto: moldovenii.md |
În data de 23 iunie 1990 deputaţii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti au adoptat Declaraţia de Suveranitate a Republicii Moldova.
Declarația a fost adoptată într-un context istoric complex, marcat de o paradă a suveranităţilor, proces care a cuprins întreg spațiul sovietic. Estonia prima şi-a declarat suveranitatea în noiembrie 1988, fiind urmată de Lituania în aprilie 1989 şi Letonia în iulie 1989. Între timp, Lituania și-a declarat independenţa de stat pe 11 martie 1990. Declaraţia de suveranitate a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti fusese precedată de asemenea de cea a Georgiei din 26 mai 1990 şi a Rusiei din 12 iunie 1990.
Adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a fost prima victorie importantă a forţelor democratice în lupta de renaştere şi eliberare naţională. Astfel, Declaraţiei de Suveranitate stipulează în mod clar că suveranitatea R.S.S. Moldova este unica şi necesara condiţie a existenţei statalităţii Moldovei. Se afirmă supremaţia legilor R.S.S. Moldova asupra celor unionale, se instituie cetăţenia republicii şi se prevede dreptul suveran de a menţine relaţii diplomatice cu toate ţările lumii. De asemenea, documentul stipulează caracterul unitar şi indivizibil al statului. Se stabilește că R.S.S. Moldova respectă statutul ONU şi îşi exprimă adeziunea faţă de principiile acestei organizaţii, se declară o zonă demilitarizată, activ promovează consolidarea păcii şi securităţii, este implicată direct în procesul de cooperare şi securitate precum şi în structurile europene.
Este de remarcat de asemenea că „pămîntul, subsolul, apele, pădurile şi alte resurse naturale aflate pe teritoriul R.S.S. Moldova, precum şi întregul potenţial economic, financiar, tehnico-ştiinţific, valorile patrimoniului naţional” sînt declarate „proprietatea exclusivă necondiţionată a R.S.S. Moldova”.
În sfîrşit se stipula că „prezenta Declaraţie serveşte drept bază pentru elaborarea noii Constituţii a R.S.S. Moldova, perfecţionarea legislaţiei republicane şi ca poziţie a RSS Moldova pentru pregătirea şi încheierea Tratatului unional în cadrul comunităţii statelor suverane”.
Declaraţia de Suveranitate a fost votată cu o singură abţinere.
La 23 iunie 1991, în ziua primei aniversări de la proclamarea suveranităţii Republicii Moldova, la Chişinău a fost pusă în circulaţie prima serie de mărci poştale, ce poartă atributele statalităţii – Stema şi Drapelul.
În data de 23 iunie 2011 a fost pusă în circulaţie seria de mărci poştale „20 de ani de la emiterea primelor mărci poştale ale Republicii Moldova”.
Seria este compusă dintr-o coliţă cu 3 mărci poştale, pe care sunt reproduse primele mărci poştale ale Republicii Moldova din seria „Prima aniversare de la proclamarea suveranităţii Republicii Moldova”.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?

Un nou magazin Viorica Cosmetic s-a deschis în sectorul Ciocana al capitalei ©
Consulatul R. Moldova la Milano își schimbă sediul
Din luna iulie pașapoartele biometrice vor costa mai puțin
Motivul pentru care bloggerițele aleg crema cu SPF ©
Care sunt documentele necesare pentru controlul vehiculelor la trecerea frontierei?
Fără rînd: Cum ne înregistrăm online la biroul de pașapoarte?



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)