Spre compartiment: Sărbători şi obiceiuri
05 mai 2024, 11:00 Paştele views 7754
De ce Paștele Ortodox și Paștele Catolic nu se sărbătoresc în aceeași zi
05 mai 2024, 11:00 Paştele views 7754

De ce Paștele Ortodox și Paștele Catolic nu se sărbătoresc în aceeași zi

De ce Paștele Ortodox și Paștele Catolic nu se sărbătoresc în aceeași zi. În acest an, Paștele catolic a fost sărbătorit cu aproximativ o lună înaintea celui ortodox.

De altfel, rareori se întîmplă să celebrăm cea mai importantă sărbătoare creştină în aceeași zi. Cum se explică acest lucru și care este anul în care pică pe aceeași dată veți afla din materialul următor.

Încă din Antichitate, Paştele catolic şi cel ortodox se sărbătoresc la date diferite. Acest decalaj se produce, deoarece reprezentanții celor două biserici țin cont de două fenomene naturale atunci cînd calculează data Paștelui, respectiv echinocțiul de primăvară și luna plină. De asemenea, sînt folosite două calendare diferite. Astfel, Biserica Catolică se orientează după echinocţiul de primăvară și ține cont de calendarul gregorian încă din secolul al XVI-lea, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian, mai exact este pe stil vechi, încă din anul 1923.

În urmă cu mii de ani, creștinii din Siria și Asia Mică, sărbătoreau Paștele Crucii, mai exact moartea lui Hristos, pe data de 14 Nisan (nume de origine babiloniană, care semnifică cea de-a șaptea lună a anului ecleziastic). Ulterior, urma Paștele Învierii care era sărbătorit apoi pe data de 16 Nisan. De asemenea, alți creștini din zona Antiohiei serbau Paștele duminica, dar aveau grijă să pice în săptămîna azimilor iudaice. În timp ce creștinii din Egipt, Grecia și Apus, sărbătoreau Paștele în aceeași zi în care a murit și a înviat Hristos.

În anul 325, s-a decis ca Paștele să fie sărbătorit în prima duminică care cade după prima noapte de lună plină, de după echinocțiul de primăvară. Acest lucru a fost stabilit de sinoidul de la Niceea, care a decis și că Patriarhia din Alexandria se va ocupa de calcularea acestei date.

Anul în care pică pe aceeași dată

Ultima dată cînd Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă au sărbătorit în aceeaşi zi Sărbătoarea de Paște a fost în anul 2017. De atunci au existat diferențe de la o săptămînă pînă la o lună, cum se întîmplă anul acesta. În anul 2025, va mai exista o dată comună: 20 aprilie. Trebuie să menționăm faptul că sărbătoarea catolicilor va avea loc de fiecare dată în lunile martie sau aprilie, dar niciodată în luna mai, iar data ortodocșii sărbătoresc în lunile aprilie şi mai, dar niciodată în luna martie.

Iată calendarul pe următorii ani:

Paștele ortodox:

Paştele ortodox 2021 – duminică, 2 mai

Paştele ortodox 2022 – duminică, 24 aprilie

Paştele ortodox 2023 – duminică, 16 aprilie

Paştele ortodox 2024 – duminică, 5 mai

Paştele ortodox 2025 – duminică, 20 aprilie

Paștele catolic:

Paștele catolic în 2021 și în următorii ani:

Paştele catolic 2021 – duminică, 4 aprilie

Paştele catolic 2022 – duminica 17 aprilie

Paştele catolic 2023 – duminică 9 aprilie

Paştele catolic 2024 – duminică 31 martie

Paştele catolic 2025 – duminică 20 aprilie

Pe lîngă dată, există o diferență și la slujba de Înviere. Astfel, catolicii se adună la biserică încă de la ora 20.00, în Ajunul Sfintelor Paşti, deoarece pe vremea lui Iisus se considera că începe o nouă zi, după apusul soarelui. Înainte de a începe liturghia de Înviere, în biserici nu există niciun pic de lumină, iar preoţii săvîrşesc sfinţirea focului la intrarea în lăcașul sfînt. Apoi, păşesc înăuntru și dau Lumina Învierii tuturor credincioşilor.

Credincioșii participă la liturghie cu lumînările aprinse, iar la final merg cu ele aprinse spre cimitire, pentru a le aduce Lumina Învierii rudelor trecute în neființă. De asemenea, se sfințesc coşurilr cu pască, ouă roşii, vin și sare, după terminarea celor şapte lecturi din Vechiul şi Noul Testament, care fac referire la profeţiile Învierii Domnului şi la adeverirea lor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Paste , ortodoxie , catolicism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
163 locuitori

Pocrovca este un sat din cadrul comunei Ciolacu Nou, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 163 de oameni. Satul Pocrovca a fost menționat documentar în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.