Spre compartiment: Sărbători şi obiceiuri
22 decembrie 2023, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 38234
Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfînta Ana
22 decembrie 2023, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 38234

Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfînta Ana

Denumirile populare ale sărbătorii – Ana Zacetania sau Ana Zaștenia provin din îmbinarea de cuvinte rusești Zaciatie Annî /zămislirea, conceperea Anei – mai corect Zămislirea Sf. Fecioare de către Sf. Ana, așa cum sărbătoarea este numită în calendarul creștin ortodox. Cele spuse se referă la stratul creștin al sărbătorii, însă avem și aici elemente ce țin de perioada precreștină.

De stratul precreștin al sărbătorii din 9/22 decembrie țin relativ puținele creații etnofolclorice –doar cîteva ziceri populare și legende mitice. Poporul spune că „De la Ana Zacetania începe a se mări ziua cu cît sare cucoșul din prag”.

Narațiunile populare afirmă, că Ana a devenit grea cu Maria într-un mod supranatural după ce a mirosit și a sărutat o frunză de păr, ori, conform altor legende, „din durere de inimă”. Se consideră, că o reminiscență a zămislirii neprihănite este și motivul prezent în unele povești fantastice ale diferitor etnii, spunîndu-se, că femeia devine grea după ce înghite un bob de mazăre, o mărgică.

Era obiceiul ca în această zi oamenii să se trezească dis-de-dimineață și să înceapă o mulțime de lucruri, toate înainte de a răsări soarele. Se credea, că făcînd așa le va merge tot lucrul cu spor în anul ce va urma, le va crește fiecare lucru ce-l vor începe, precum crește ziua de la această sărbătoare, căci oamenii au observat că de la Ana Zacetania soarele se dă spre vară. În ziua aceasta e bine de început, spre deosebire de alte sărbători, cît mai multe lucruri casnice, mai ales cele importante − torsul, cusutul etc., căci va merge mai cu spor.

Există opinia, că în era creștinismului ziua Zămislirii Fecioarei Maria de către Sf. Ana a fost acomodată la vechea sărbătoare păgînă, legată de Solstițiul de Iarnă. A fost calculat intervalul de timp de la ziua aceasta 9/22 decembrie pînă la Nașterea Maicii Domnului 8/21 septembrie − nouă luni – atîta cît femeia poartă sarcina. Tradiția creștină spune că Fecioara Maria s-a născut la Nazaret într-o familie de oameni simpli Ioachim și Ana. Neavînd copii ei s-au rugat la Domnul și într-o zi li s-a arătat un înger, care le-a spus că Ana va zămisli și va naște o copilă deosebită cu numele de Maria.

Sărbătoarea Sf. Ana este marcată de către biserica ortodoxă de trei ori pe an la 9/22 septembrie (Părinții Ioachim și Ana), 9/22 decembrie (Zămislirea Sf. Fecioare de către Sf. Ana) și 25 iulie /7 august (Adormirea Sf. Ana). Există mai multe biserici care poartă numele Sf. Ana. Chipul ei apare uneori în picturi alături de Iisus, cînd era copil.

La mai multe popoare europene un element al zilei Zămislirii este începerea pregătirilor pentru marea sărbătoare creștină a Crăciunului.

Cuvinte cheie:

sarbatoare , religie , biserica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1888
Populația:
1473 locuitori

Iliciovca este un sat și comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiscoe și Iliciovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Floreşti şi la 151 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1473 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1888 cu denumirea Nicolaevca.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.