|
Ziua internațională a zborului omului în spațiu
La 12 aprilie se marchează primul zbor al omului în cosmos prin celebrarea Zilei mondiale a aviației și cosmonauticii și a Zilei internaționale a zborului omului în spațiu.
Echipajul format din Dumitru Prunariu (dr.) și colonelul Leonid Popov (stg.), la Kazahstan, 1981.
În noiembrie 1968, delegații la cea de-a 61-a Conferință generală a Federației Internaționale de Aeronautică (FIA) au decis să marcheze Ziua mondială a aviației și cosmonauticii în fiecare an la 12 aprilie, aceasta fiind confirmată în 1969, prin decizia Consiliului FIA, la recomandarea Federației Sportului Aerian a URSS.
Adunarea Generală a ONU, la inițiativa Rusiei, a declarat 12 aprilie — Ziua internațională a zborului omului în spațiu, prin Rezoluția 65/271, în 2011, când s-a aniversat, în peste 75 de țări, 50 de ani de la zborul cosmonautului sovietic Iuri Gagarin.
Ziua cosmonauticii a fost instituită pentru prima dată în 1962, prin ordinul executiv al Prezidiului Sovietului Suprem al U.R.S.S. (Parlamentul) din 9 aprilie 1962, în onoarea primului zbor spațial cu echipaj uman. În Federația Rusă, Ziua cosmonauticii a fost instituită în martie 1995, potrivit site-ului sputniknews.com.
La 12 aprilie 1961, Iuri Alexeevici Gagarin executa un zbor de 108 minute la bordul navetei sovietice ''Vostok 1''. Nava a fost lansată la orele 9 și 7 minute (ora Moscovei) de la cosmodromul Tiuratam (situat la 200 km SV de Baikonour) și s-a plasat pe o orbită cu perigeul de 181 km, apogeul la 327 km, înclinarea de 65,57 grade. O cameră de televiziune instalată la bordul navei a transmis în permanență imagini despre gesturile, atitudinea și mișcările cosmonautului, până la ieșirea din orbită. Pe toată durata misiunii, au fost făcute însemnări în jurnalul de bord. A fost descris orizontul, atât la intrarea navei în umbra Pământului, cât și la ieșirea ei la lumină. Gagarin a făcut un înconjur al planetei și s-a reîntors pe Pământ.
Șapte ani mai târziu, la 27 martie 1968, ''primul om în Cosmos'', Iuri Gagarin se prăbușea cu avionul în timpul unui zbor de antrenament, în circumstanțe neelucidate până în prezent.
SUA a trimis, la 5 mai 1961, primul american în spațiu, în persoana lui Alan Shepard Jr. El a realizat un zbor suborbital de 15 minute și 22 de secunde.
La 20 iulie 1969, omul a pășit pentru prima dată pe Lună. Neil Armstrong și Edwin "Buzz" Aldrin din misiunea Apollo 11 s-au aflat timp de 21 de ore și jumătate pe Lună, dintre care 2 ore și jumătate în afara capsulei.
Primul zbor cosmic al navetei spațiale Columbia a început tot pe 12 aprilie, dar după 20 de ani de la primul zbor al omului în spațiu, în 1981. La bord, s-au aflat doi astronauți americani, pilotul Robert Crippen, și comandantul John Young. Pe 1 februarie 2003, în timpul celei de-a 28-a misiuni, STS-107, Columbia s-a dezintegrat în timpul reintrării în atmosfera terestră deasupra Texasului. Toți cei 7 membri ai echipajului au pierit.
"Sunt încrezător că Ziua internațională a zborului omului în spațiu va aminti umanității nevoia noastră de a lucra împreună pentru a reuși în provocările comune. Sper că va inspira și tinerii să-și continue visele, pentru a duce lumea spre noi frontiere ale cunoașterii și înțelegerii", spune secretarul general al ONU, Ban Ki-moon în mesajul postat pe site-ul www.un.org, cu ocazia acestei zile.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1835
- Populația:
- 1199 locuitori
Pleşeni este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tătărăşeni, Hănăseni şi Pleşeni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Cantemir și la 106 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1199 de locuitori. Satul Pleșeni a fost menționat documentar în anul 1835.
Comentarii
(0)