|
Foto: roportal.ro |
Tradiţii şi superstiţii legate de postul Sfintei Maria
Postul Sfintei Maria durează două săptămîni și precede sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului" sau Sfînta Maria Mare, care este unul din Praznicele Împărătești, sărbătorit în fiecare an, la 15/28 august. Tradiția spune că acest post, al Sfintei Maria, sau Sîntamaria Mare ar fi rupt din postul Paștelui, care în trecuturile îndepărtate ar fi durat nouă săptămîni și nu șapte, cît are acum.
Tradiția străveche ne spune că oamenii ar fi ieșit din primăvară prea slăbiți daca ar fi ținut un post de nouă săptămîni și atunci s-au pus două săptămîni de post înaintea Sfintei Maria Mare.
Deși scurt, de numai două săptămîni, postul Sfintei Maria este foarte aspru. Astfel, Biserica le cere credincioșilor ca, în zilele de luni, miercuri și vineri să nu mănînce nimic pînă la ora 3 după amiază, ora după care să se consume mîncare uscată, adică fără grăsime. In celelalte zile, se mănîncă, de asemenea, fără ulei și numai sîmbăta și duminica sînt premise vinul și uleiul.
O mare sărbătoare creștin ordotoxă care are loc în postul Sfintei Maria Mare este sărbătoarea Schimbării la Față, denumită popular și Probajinele, cînd e dezlegare la pește.
Tradiția spune că, la această zi mare, natura se pregătește de toamnă. Păsările călătoare se pregătesc la rîndul lor de plecare spre tărîmuri calde, iar animalele tîrîtoare încep să intre în pămînt, la adăpost de vremea rece.
O altă tradiție populară ne spune că, de Probajine oamenii trebuie să se împace unii cu alții, dacă au fost certați, altfel vor fi mustrați tot restul anului.
De sărbătoarea Schimbării la Față sau Probajine se leagă o sumedenie de superstiții, care de care mai mult sau mai puțin respectate, și anume:
- Cine mănîncă struguri înainte de Probajine, adică nesfințiți, o să aibă dureri de burtă, fiindcă aceștia trebuie, mai întîi, duși la biserică pentru a fi citiți;
- Fetele nu trebuie să se spele pe cap de Probajine, fiindcă așa cum iarba nu mai crește în cîmpuri, asa nu le va mai crește nici lor părul;
- De asemenea cei care nu țin sărbătoarea Schimbării la Față or să sfîrșească uscați și gălbejiți, precum florile care se vor ofili începînd cu această zi;
- Femeile care spală rufe de Probajine vor fi năpădite de păduchi și ploșnițe, iar cele care poartă prunci, dacă țin această zi, vor avea o naștere foarte ușoară;
- Cine nu-și vede umbra capului la răsăritul soarelui în dimineața zilei de Probajine, se spune ca va muri pînă la sfîrșitul anului;
- Se spune că ziua de Probajine este una din zilele sfinte în care se deschid Cerurile, iar cei aleși de Dumnezeu pot să vadă Porțile Raiului.
Se vorbeşte, în popor, despre postul Sfintei Maria Mare că ar fi un post relativ ușor, pe care pot sa-l țină chiar și copiii, dar mai ales femeile însărcinate pentru a naște ușor, fiindcă Fecioara Maria este ocrotitoarea lor.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1661
- Populația:
- 799 locuitori
Buda este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buda și Ursari. Satul Buda se află la o distanţă de 15 km de oraşul Călăraşi şi la 78 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 799 de oameni. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1661.
Comentarii
(0)