|
Sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului
Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc astăzi Naşterea Maicii Domnului sau Sfînta Maria Mică. Aceasta este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie şi este dedicată fecioarei Maria.
Potrivit tradiţiei, în ziua de Sfînta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri, se duc la biserică fructe, pîine şi lumînări pentru a fi sfinţite. Sărbătoarea este numită „Sfînta Maria Mică” pentru a o deosebi de Adormirea Maicii Domnului, sau „Sfînta Maria Mare”, ultimul mare praznic al anului bisericesc. Sfînta scriptură nu relatează acest evenimet, dar scrierile apocrife fac referiri la originea şi copilăria Fecioarei Maria. Maria înseamnă Doamnă, Stăpîna cea Aleasă.
În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Tradiţia populară spune că în această zi rîndunelele pleacă spre ţările calde, insectele încep să se ascundă în pămînt, iar frigul îşi face simţită prezenţa. Din această zi începe culesul viilor, al fructelor şi plantelor medicinale, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semănatul cerealelor de toamnă. Maica Domnului are în calendarul ortodox 9 zile de pomenire: Naşterea Maicii Domnului, Acoperămîntul Maicii Domnului, Intrarea în biserică a Maicii Domnului, Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfînta Ana, Soborul Maicii Domnului, Buna Vestire, Aşezarea veşmîntului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, Adormirea Maicii Domnului şi Punerea în raclă a brîului Maicii Domnului.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1617
- Populația:
- 904 locuitori
Horeşti este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Unteni, Horeşti și Lucăceni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 147 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Horeşti a fost menționat documentar în anul 1617.
Comentarii
(0)