|
Cineaştii au marcat 70 de ani de la fondarea studioului „Moldova-Film”
La data de 25 noiembrie curent, cineaştii din Republica Moldova s-au reunit pentru a marca 70 de ani de la fondarea studioului „Moldova-Film” şi 60 de ani de activitate a Uniunii Cineaştilor din țara noastră.
Festivităţile consacrate dublei sărbători au continuat cu Congresul cineaştilor. În calitate de Preşedinte al breslei a fost reales în unanimitate Virgiliu Mărgineanu.
Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, spune că este mîndru că face parte din această mare familie și, alături de colegii din Guvern și Parlament, vor lucra pentru a crea condiții mai bune pentru ca artiștii noștri să se poată realiza acasă.
„Studioul „Moldova-Film” și Uniunea Cineaştilor sărbătoresc împreună și îmi pare frumos și simbolic acest lucru. Ca cineast, îmik vine greu să spun cuvinte generale, pentru că fac parte din această familie. Am cheltuit și eu mulți ani din viața mea, am lucrat la studioul „Moldova Film” și sînt membru al Uniunii Cineaștilor și președintele Uniunii. Sînt în familie. Viitorul apaține tinerilor, iar sarcina ministerului este să creeze condiții pentru ca artiștii să se poată realiza. Condiții nu doar financiare, dar și prin acte legislative. Piatra de temelie va fi și este ideea de înființare a Fondului Cinematografiei. Lucrăm cu colegii din Parlament, cu tot Guvernul”, a declarat Sergiu Prodan.
„Am reușit să ne vedem la față, să ne amintim de tot ce s-a întîmplat pînă acum în domeniul cinematografiei, care sînt proiectele de viitor, care sînt problemele care trebuie să fie rezolvate. Cred că sînt binevenite asemenea întîlniri, pentru că cineaștii trebuie să fie o echipă unită”, a menționat Virgiliu Mărgineanu.
Studioul „Moldova-Film" a devenit cunoscut în lumea întreagă şi aceasta datorită, în mare parte, a cineaştilor anilor '60. În prezent, în cadrul unui proiect finanţat de UE, Studioul "Moldova-Film" digitalizează filmele care se păstrează în fondurile instituţiei.
Reamintim că mai multe informații despre cinematografia moldovenească pot fi găsite pe siteul moldovenii.md, compartimentul Cultura.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1442
- Populația:
- 956 locuitori
Horjeşti este un sat din cadrul comunei Cărpineni, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Hîncești și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 956 de oameni. Satul Horjești a fost menționat documentar în anul 1442.
Comentarii
(0)