Mergi spre compartimentul: Cinematografia
16 februarie 2017, 16:25 Cinematografia views 9837
«MÎNIA» - o drama istorică despre revolta moldovenilor (Video)
16 februarie 2017, 16:25 Cinematografia views 9837

«MÎNIA» - o drama istorică despre revolta moldovenilor (Video)

«MÎNIA» - o drama istorică despre revolta moldovenilor din localitatea Tatarbunar contra trupelor de ocupaţie română, în septembrie 1924.

Film bazat pe evenimente reale ce au avut loc în timpul ocupaţiei, între anii 1918-1940, a Moldovei de către trupele române. Autorii filmului au reuşit în deplină măsură să reproducă ororile ocupaţiei române, precum şi cruzimea ocupanţilor faţă de populaţia Republicii, fapte care în final au dus la o masivă revoltă armată a moldovenilor contra ocupanţilor români.

O producţie a studiolului "Moldova Film" din anul 1974. Muzica Eugen Doga.

Cuvinte cheie:

film , Cinematografie

Comentarii

 (3)
  • #4 Alexandra Răspunde Citează selecţia
    Orice om cu scaun la cap stie cum se faceau filmele pe timpul sovietic, adica la comanda si foarte, foarte cenzurat.<br> Aici nu e un gram de adevar si nu-i neaparat sa fii istoric ca sa intelegi ca asta-i o spalatura de creier si nicidecum un eveniment istoric<br> Dupa cite stiu de la bunei nu romanii au confiscat pamanturi si bunuri obligindu-i pe tarani sa "intre benevol" in colhozuri da betivanii ocupanti de rusi. Au venit aici niste analfabeti care daca era rus automat era pus in functii inalte, ca si azi saracii oameni imbla cu numele de familie schimonosit, si nu numai numele de familie dar si prenumele, si cheltuie o gramada de bani si timp sa corecteze. Am avut un vecin care a venit odata cu maicasa din Rusia si daca sunt betivani, betivan a fost toata viata, noroc ca colhozul i-a facut casa , dar a uitat de veceu si facea "harnicul" nevoile dupa tufele de vie implute de buruieni, iaca asa!
  • #2 NikolaiPascaru Răspunde Citează selecţia
    Filmul nu este o drama istorice, este o comedie. Razi cu lacrimi la cate prostii vezi in el.
  • #1 Burebista Răspunde Citează selecţia
    Pai daca vorbiti de debarcarea instigatorilor bolshevici si alierea lor cu populatiile alogene din zona, e in regula. Dar daca spuneti de "moldoveni" si "ocupatia romaneasca", atunci deja e cam cusuta cu ata alba! De cand rusii, ucrainieni, evreii sau gaguzii sunt romani (moldoveni, daca vreti dvs.)? Stiti ca exista un raport oficial, facut de politia romana, dupa evenimente si care da o lista cu numele participantilor, toti "unul si unul urmasi de-ai lui Decebal si Traian"!? Ca sa-l parafrazez pe Eminescu: "E usor a scrie vorbe, cand nimic nu ai a spune!"
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
3265 locuitori

Gordineşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gordineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Gordineşti se află la o distanţă de  15 km de oraşul Edineţ şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3265 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gordinești, la acea dată cu numele Neagăuți, datează din 27 mai 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.