|
Anatol Durbală: „Nu mă pot abţine să nu-mi spun bucuria de a-mi fi împlinit un vis”
Puțini știu că Anatol Durbală visa să producă filme încă din fragedă copilărie. Munca și talentul i-au deschis apoi calea către actorie, pentru ca la maturitate să realizeze un film inspirat din evenimentele tragice din 7 aprilie 2009. Ieri, actorul și-a văzut pe sticlă filmul la care a muncit preț de 4 ani și a resimțit poate cel mai plăcut sentiment din carieră.
„Astăzi pentru mine a fost o seară... magică. De la 6 ani visez să fac film şi azi mi-am văzut primul meu film Ce Lume Minunată / What a Wonderful World la televizor, la TVR Moldova. Înţeleg că par penibil, dar nu mă pot abţine să nu-mi spun aici bucuria de a-mi fi împlinit un vis. Pardon că v-am furat timp să citiţi asta. Mai vreau să adaug că după ce s-a terminat filmul, am primit un mesaj de la unul din tinerii care m-au consultat la crearea scenariului, un băiat care a trăit pe pielea lui o bună parte din grozăviile care se arată în film. Iată ce mi-a scris:
Maestre, vă mulţumesc încă odată, în numele tuturor tinerilor care au avut de suferit în noaptea de 7-8 aprilie 2009, pentru acest minunat film. L-am urmărit acum seara la TVR Moldova, recunosc că am retrăit din nou acele emoţii, la sfârşitul filmului îmi tremurau genunchii şi mi-au lăcrimat ochii, chiar dacă eram alături de soţia mea. Niciun alt material video, fie el şi original, nu mi-a trezit aceste retrăiri. Meritaţi toate aprecierile, este o capodoperă, chiar dacă e tristă, e reală şi care va ramâne în istorie, pentru că acum, la 7 ani deja, lumea a uitat de tot ce a fost... Încă odată aprecierile mele."
După aceste vorbe, sunt gata să ascult toate criticile din lume", a mărturisit artistul aseară.
Lungmetrajul „Ce lume minunată" este un film bazat pe fapte reale și reprezintă un omagiu adus tinerilor care au avut de suferit în timpul protestelor din 7-8 aprilie. Lungmetrajul de debut al actorului Anatol Durbală durează aproximativ 70 de minute, iar rolurile eroilor sunt jucate de Igor Babiac și Igor Caras-Romanov. Pelicula reprezintă povestea lui Petru, un tânăr basarabean care își face studiile peste hotarele țării și care se întoarce în Moldova pentru o scurtă vacanță de Paști, cea din aprilie 2009. Producţia filmului începuse încă în 2011, iar în 2012 proiectul filmului a participat la „Producer's Workshop", Tbilisi, fiind calificat ca „Very Strong Story".
În aprilie 2015, filmul de produs de YOUBESC FILM și Sergiu Cumatrenco Jr. a obţinut un trofeu în cadrul concursului CROSSING EUROPE Audience Award – Best Fiction Film 2015, iar până la final de an, a fost premiat și în cadrul Festivalului de Film Independent din Massachusetts, Boston (SUA).
*Lungmetrajul conţine limbaj licenţios, scene de violenţă şi nuditate voalată, de aceea nu se recomandă persoanelor care nu au atins vârsta de 18 ani
A se viziona aici:
Producător – Sergiu Cumatrenco Jr.
Regizor și autor de scenariu – Anatol Durbală
Imagine – Ivan Grincenco
Coloana sonoră – Roman Bordei
Scenografie – Elena Proca-David
PETRU – Igor Babiac
MAIORUL – Igor Caras-Romanov
Reamintim, că mai multe informații despre Istoria cinematografiei moldoveneşti, Speciile şi genurile cinematografiei, Filmul televizat, Cineaştii moldoveni, Personalităţi ale cinematografiei puteţi găsi la compartimentul Cultura al proiectului moldovenii.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1786
- Populația:
- 473 locuitori
Sîrbeşti este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Satul Sîrbești este situat la o distanță de 15 km de orașul Florești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 473 de oameni. Prima atestare documentară a satului Sîrbești datează din anul 1786.
Comentarii
(0)