Mergi spre compartimentul: Cinematografia
25 aprilie 2024, 11:30 Cinematografia views 37039
In memoriam actriţei Constanţa Tîrţău
25 aprilie 2024, 11:30 Cinematografia views 37039

In memoriam actriţei Constanţa Tîrţău

Astăzi se împlineşte 10 ani de la trecerea în neființă a distinsei actriţe Constanţa Tîrţău, Artistă a Poporului din Republica Moldova.

Constanţa Tîrţău - actriţă de teatru şi cinema, crainic la Radio Moldova 1 şi primul crainic al postului naţional de televiziune din Republica Moldova. S-a născut la 14 septembrie 1930 la Chișinău. A absolvit Institutul de Stat de Artă Teatrală „A. N. Ostrovski" de la Leningrad în anul 1952. În acelaşi an îşi începe cariera artistică la Teatrul Muzical-dramatic „A. Puşkin" de la Chișinău. Constanta Tîrţău a lucrat în calitate de crainic la Radio Moldova 1 şi a fost prima femeie – crainic, care a anunţat deschiderea emisiei Televiziunii Naţionale a Republicii Moldova la 30 aprilie 1958. Mulţi îşi mai amintesc încă serile de neuitat cu emisiunile radiofonice „Teatru la microfon" de la Radio Moldova 1, dar şi rolurile jucate de Constanţa Tîrţău la teatrul televizat „Dialog" în piesele: „Casa Mare" de Ion Druţă, „Duel" - M. Baidjiev, „Ambasadorul sovietic" de fraţii A. şi P. Tur. A debutat în anul 1971 cu un rol secundar în filmul artistic „Lăutarii".

C. Tîrţău a primit titlul de Artistă Emerită din RSSM în anul 1965, este laureată a premiului „Valeriu Cupcea".

Regretata actriţă a fost înmormîntată la Cimitirul Central din capitală.

Cuvinte cheie:

actori , teatru , Cinematografie , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
928 locuitori

Stoicani este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Stoicani și Soloneţ. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Soroca și la 140 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 928 de oameni. Satul Stoicani a fost menționat documentar în anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.