Mergi spre compartimentul: Cultura
25 martie 2023, 09:30 Cultura views 1778
Prodan: 10 lei pentru intrarea la muzeu este un preț jignitor
25 martie 2023, 09:30 Cultura views 1778

Prodan: 10 lei pentru intrarea la muzeu este un preț jignitor

Proiectul „Muzeele Viitorului” vine să combine valoarea colecțiilor de patrimoniu cu arta creativă. Ministrul Culturii Sergiu Prodan spune că proiectul este finanțat de partenerii de dezvoltare și este unul pilot pentru Republica Moldova.

Digitalizarea artei și diversificarea conținutului din muzee le vor face mai atractive, contribuind astfel și la dezvoltarea economică a țării. Ministrul Culturii spune că prețul pentru accesul în muzee ar putea crește, statul oferind reduceri pentru diferite categorii de populație, notează IPN.

Ministrul Culturii spune că prin proiectul „Muzeele Viitorului” se dorește creșterea vizibilității instituțiilor culturale prin integrarea inovațiilor și modernizarea spațiilor. Proiectul presupune că muzeele din țară vor deveni spații ale viitorului, care vor găzdui instalații digitale și expoziții de artă new-media, pentru ca vizitatorii să aibă parte de experiențe culturale interactive.

„Arta trebuie să devină locomotiva care va scoate Moldova din rîndul țărilor în curs de dezvoltare și o va aduce în rîndul țărilor dezvoltate. În afara acestei resurse nu prea avem altele pe care să le putem să le exploatăm. Această inițiativă este susținută de partenerii noștri externi de dezvoltare. Ministerul Culturii, cu muzeele subordonate, sîntem beneficiarii acestui proiect. Ministerul Culturii nu a investit bani din buget în acest proiect. E vorba de programe de digitalizare și de diversificare a conținutul muzeal. Muzeele nu au sarcina să aducă profit economic, ci în urma activității muzeelor toți cei din localitate sau din preajmă trebuie să aibă profit economic. Muzeul este un punct de atractivitate, nu o sursă de monetizare”, a spus Sergiu Prodan în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

În cadrul proiectului „Muzeele Viitorului” nouă echipe formate din reprezentanții muzeelor, artiști și profesioniști din industria creativă, au obținut aprobarea juriului și suportul financiar necesar pentru implementarea proiectelor inovatoare. Cîștigătorii vor primi, în total, 200 de mii de euro pentru a-și pune în practică ideile creative. Ministrul Culturii spune că experiența trebuie să contribuie la creșterea atractivității muzeelor. Potrivit ministrului, prețul unul bilet la muzeu ar trebui majorat pentru a oferi o valoare sporită artei.

„Ceea ce ne împiedică acum în dezvoltarea muzeelor este prețul de 10 lei care este unul simbolic și jignitor, pentru că noi oferim valori de patrimoniu vizitatorilor. Cînd prețul este atît de mic și este același pentru toată lumea, înseamnă că asta este valoarea, înseamnă că noi înșine ne apreciem astfel bogăția, patrimoniul. Este un semnal prost pe care-l transmitem societății. Intenția și dorința Ministerului Culturii este să schimbe acest lucru. Asta nu înseamnă că oamenii cu venituri mai mici nu vor avea acces la valorile de patrimoniu, să le cunoască și să le admire. Din contra, trebuie făcute reduceri pentru anumite categorii de oameni, să avem zile cu intrare liberă, mai multe nopți muzeistice. Accesul la prețul de 50 de cenți este jignitor pentru colecțiile pe care le punem la dispoziție”, a explicat ministrul Culturii.

Proiectul „Muzeele Viitorului” este implementat de Artcor, Asociația Companiilor Creative COR, sub egida Ministerului Culturii, cu suportul USAID, Suedia și Marea Britanie prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului și al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Sergiu Prodan , muzeu , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
924 locuitori

Pociumbeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Druţa și Pociumbeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 924 de oameni. Satul Pociumbeni a fost menționat documentar în anul 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.