|
Pe fațada Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice va apărea o placă memorială
Pe frontispiciul clădirii Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, din str. A. Mateevici, 111, va fi instalată o placă memorială a ilustrului actor și regizor, Veniamin Apostol. O decizie în acest sens a fost aprobată joi de Consiliul Municipal Chișinău.
Veniamin Apostol a activat la teatrele „A. S. Pușkin" (actualmente teatrul M. Eminescu"), Teatrul „A. Cehov" din Chișinău. Potrivit criticilor, artistul a adus în regia națională un suflu nou, promovînd o factură poetico-psihologică a artei teatrale, descătușarea totală a actorului, jocul firesc, bogat, expresiv.
Pentru rolurile jucate și spectacolele montate, artistul s-a bucurat de aprecierea publicului și s-a învrednicit de diverse titluri și medalii: Maestru Emerit al Artei, 1982, Artist al Poporului din RSSM, 1989, Ordinul Republicii 1996, laureat al Premiului de Stat, 1996.
Concomitent cu activitatea artistică, Apostol a avut și o frumoasă carieră pedagogică, de la lector al Institutului de Arte „G. Muzicescu", la profesor universitar, șef Catedră regie și rector al aceleiași instituții.
Veniamin Apostol și-a făcut studiile la Facultatea de Teatru a Institutului de Arte „G. Muzicescu" din Chișinău,1959-1964 (în prezent Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), iar între 1964-1969 a studiat la Institutul de Stat de Artă Teatrală „A.V. Lunacearski" din Moscova.
Veniamin Apostol s-a născut pe 15 august 1938, în satul Dubna, raionul Soroca și s-a stins din viață la 14 decembrie 2000.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1723
- Populația:
- 1975 locuitori
Tartaul este un sat şi comună din raionul Cantemir. Tartaul este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cantemir și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1975 de oameni. Satul Tartaul a fost menționat documentar în anul 1723.
Comentarii
(0)