Mergi spre compartimentul: Cultura
21 decembrie 2021, 12:30 Cultura views 2464
O expoziție de origami a fost vernisată la Muzeul Național de Istorie
21 decembrie 2021, 12:30 Cultura views 2464

O expoziție de origami a fost vernisată la Muzeul Național de Istorie

Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Asociația "Origami Moldova" a inaugurat o expoziție cu genericul "Origami – o lume magică...", relatează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Eugen Sava, a menționat că asociația sus-numită timp de 15 ani activează sub patronajul Muzeului Național de Istorie. "Împreună am reușit să organizăm pentru publicul larg mai multe expoziții de succes și evenimente cultural-educaționale, care au avut drept obiectiv popularizarea artei origami ca o metodă de a stimula potențialul creativ al copiilor". Astăzi Vă prezentăm lucrări confecționate de membrii adulți ai asociației, pentru care origami este o terapie prin artă și o dovadă că această străveche tehnică japoneză nu cunoaște limite de vîrstă sau statut social.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Japoniei în R. Moldova, Yoshihiro Katayama, a afirmat că origami este cultura tradițională a Japoniei. "Este o artă practicată pe plan internațional. Am observat aici multe lucrări frumoase. Însă o asemenea lucrare, precum cea plasată în centrul expoziției (Catedrala Vasili Blajennîi din Moscova) n-am văzut niciodată. Sînt convins că ceea ce realizează membrii asociației în perioada pandemiei este pur și simplu minunat", a accentuat Yoshihiro Katayama.

Potrivit directorului Asociației "Origami Moldova", Lilia Socolova, piesele expuse sînt realizate în stil clasic și modular de membrii asociației, fiind de complexitate medie, înaltă și foarte înaltă. Una dintre ele (autor Valeriu Ustovschi), reprezintă Catedrala Sfîntul Vasili Blajennîi din Moscova care, datorită faptului că este confecționată din peste 50 700 de module, a fost înregistrată în lista Agenției Naționale a Recordurilor.

Expoziția, care își propune să bucure publicul vizitator al muzeului în prag de An Nou și al sărbătorilor de iarnă, mai cuprinde lucrări semnate de Eugeniu și Irina Banari, participanți ai Proiectului internațional „Оригами Дерево Мира" și ale altor autori.

Ea va fi deschisă pînă la 15 ianuarie 2022.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

expoziție , origame

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1508
Populația:
1309 locuitori

Flămînzeni este un sat din cadrul comunei Coşcodeni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Sîngerei și la 102 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1309 oameni. Satul Flămînzeni a fost menționat documentar în anul 1508.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.