Spre compartiment: Cultura
03 martie 2019, 12:00 Cultura views 17005
Muzeul „Mihai Volontir” va fi creat la Glinjeni, Şoldăneşti
03 martie 2019, 12:00 Cultura views 17005

Muzeul „Mihai Volontir” va fi creat la Glinjeni, Şoldăneşti

Un muzeu în memoria regretatului artist Mihai Volontir va fi creat în satul de baștină al acestuia, Glinjeni, raionul Şoldăneşti. Muzeul va fi introdus în circuitul cultural al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința din 27 februarie, proiectul hotărârii, propus de Agenția Proprietății Publice, cu privire la transmiterea unui bun imobil din proprietatea publică a statului în cea a satului Glinjeni în scopul înființării Casei memoriale „Mihai Volontir".

Imobilul este transmis cu titlu gratuit la solicitarea Primăriei satului Glinjeni pentru fondarea și deschiderea Casei memoriale în cinstea actorului Mihai Volontir, care pe data de 9 martie 2019 ar fi împlinit 85 de ani de la naștere.

Potrivit lui Vladimir Baldovici, directorul general al Agenției Proprietății Publice, realizarea acestui proiect nu implică cheltuieli financiare publice. "Împreună cu Consiliul local Glinjeni, va fi instituită comisia care va asigura transmiterea bunului menționat în conformitate cu prevederile legale", a specificat Baldovici.

Imobilul este gestionat de Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei", are o suprafață totală de 70,85 metri pătraţi și nu este utilizat de mai mulți ani.

Mihai Volontir (n. 9 martie 1934, Glinjeni – d. 15 septembrie 2015, Chișinău) a fost un actor din Republica Moldova, fost deputat în primul Parlament al ţării, în anii 1990-1994. Mihai Volontir a fost unul din cei 278 de deputaţi care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991. În cariera sa, Volontir a jucat în 120 de roluri de teatru și film. Rolul lui Budulai i-a adus celebritate în întreg spațiul ex-sovietic, precum și în lumea întreagă. A fost apreciat și ca interpret de muzică ușoară pentru șlagăre ca „Viața asta-i scurtă tare", „Moldovenii când se strâng...", „Rugă", „Durere" ș.a.

În anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat drept cel mai bun actor al sec. XX din cinematografia moldovenească.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Mihai Volontir , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
144 locuitori

Roşiţa este un sat din cadrul comunei Albota de Sus, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Taraclia și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 144 de oameni. Satul Roșița a fost menționat documentar în anul 1786.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.