Spre compartiment: Cultura
23 mai 2018, 11:40 Cultura views 10843
În Moldova s-a dat startul Zilelor scrisului și culturii slave
23 mai 2018, 11:40 Cultura views 10843

În Moldova s-a dat startul Zilelor scrisului și culturii slave

Ieri, cu prilejul Zilelor scrisului și culturii slave, în țara noastră a avut loc un concert festiv, în fața spectatorilor au evoluat ansamblurile de vocaliști și interpreții de dans popular.

„Cadril este un dans care a făcut parte din programul balurilor rusești. El a făcut parte din programul sovietic de dansuri de gală, adică acest dans are o legătură directă cu cultura rusă, bine, respectiv și cu cea slavonă".

În cadrul concertului a avut loc o prezentare a costumelor populare.

Evenimentul a fost organizat de Biroul Relații Interetnice al Moldovei.

„În Moldova, slavii sînt, de fapt, pe al doilea loc după moldoveni, dacă vorbim despre numărul populației. Cei mai mulți sunt ucraineni, ruși, bulgari, polonezi, adică toate etniile care creează un popor comun, poporul Republicii Moldova, și formează o națiune civică moldovenească", a spus șeful Biroului de Relații Interetnice Oleg Babenco.

„Dacă veți sta, de exemplu, în Bulgaria sau Cehoslovacia sau în Slovacia timp de două săptămîni, veți începe să înțelegeți această limbă, deoarece ele au aceeași bază".

Evenimentele solemne vor dura pînă la sfîrșitul lunii. Ele vor fi organizate în aproximativ 83 de localități ale țării. Programul include concerte, conferințe și expoziții.

„Să nu uităm că Republica Moldova, ca țară, s-a afirmat acum aproape 700 de ani, chiar la granița dintre lumea slavă și lumea latină. Prin urmare, este o țară, un teritoriu, o societate, în viziunea mea, care de-a lungul mai multor secole a fost expusă unei influențe benefice din ambele părți", a declarat vicepreședintele PDM Marian Lupu.

„Orice naționalitate am avea, cunoașterea altor limbi, inclusiv a celei ruse, totuși face societatea noastră mai bogată", a declarat vicepreședintele Parlamentului Vladimir Vitiuc. Zilele scrisului și culturii slave sîtn marcate în Moldova în al 27-lea an la rînd.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1760
Populația:
1353 locuitori

Bogdanovca Veche este un sat din cadrul oraşului Cimişlia, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cimișlia și la 79 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1353 de locuitori. Satul Bogdanovca Veche a fost menționat documentar în anul 1760.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.