Spre compartiment: Cultura
13 aprilie 2018, 14:45 Cultura views 9653
Creația populară moldovenească: Cîntece epice
13 aprilie 2018, 14:45 Cultura views 9653

Creația populară moldovenească: Cîntece epice

Această specie a folclorului epic poartă un caracter de tranziţie. Cîntecele istorice se află la limita dintre forma epică de reflectare a realităţii şi evaluarea poetică a evenimentelor şi personalităţilor istorice concrete.

Acestea, de asemenea, sînt nişte naraţiuni desfăşurate în plan epic. Arhitectonica şi sistemul de imagini destul de complex, zugrăvirea hiperbolică a acţiunilor eroului, care întruchipează invincibilitatea poporului e o constanta artistică caracteristică a cîntecelor istorice moldoveneşti. Printre acestea se evidenţiază „Ştefan-Vodă", „Duca-Vodă cel hain", „Verşul lui Hotin", „Plevna", „Bujor", „Darie şi Bujor", „Darie şi mîndra lui", „Sava Bim-başa", „Cîntecul răsculaţilor din 1821", „Boghean", „Tobultoc", „Sevastopolul", „Primul război mondial", „Cotovschi". Din denumirile enumerate mai sus reiese tematica, perioada, la care se referă, dar şi evenimentele tragice, reflectate în ele. „Studierea textelor şi a multiplelor mărturii demonstrează cît de înalt era nivelul de interpretare artistică al interpreţilor-lăutari". Trăsătura generală a cîntecelor epice constă în interpretarea lor originală − recital cu acompaniament muzical.

Cele mai timpurii modele se referă la secolele.XVI-XVII, iar cele mai tipice sînt cîntecele de haiducie din secolele XVIII-XIX, despre faptele eroice ale trupelor ruse contra Imperiului otoman („Hotin", „Plevna").

Cuvinte cheie:

creație , folclor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
4279 locuitori

Chişcăreni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Slobozia-Chișcăreni, Chișcăreni. Localitatea este situată pe cursul de sus al rîului Ciulucul de Mijloc, la distanța de 21 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4279 de oameni. Satul Chișcăreni a fost menționat documentar în anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.