Bîc este un sat din cadrul comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.54 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.55 km. Localitatea se află la distanța de 3 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1074 de oameni. Satul Bîc a fost înființat în anul 1908.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
111
- Rubrica vizitatorilor-autori 111
- Emisiuni 111
- Copiilor 111
- Cultura 111
- Bucătăria 111
- Localitaţile Moldovei și diasporei 111
- Umor 111
- Caleidoscop 111
- Muzica 111
- Crezul 111
- Noi, moldovenii 111
- Diaspora moldovenească 111
- Dicţionarul 111
- Istoria 111
- Natura şi turismul 111
- Moldografia 111
- Localităţile Republicii Moldova 111
- Personalități 111
- Realitatea moldovenească 111
- Sănătate 111
- Sport 111
- Strategia de dezvoltare 111

-
Ce evenimente culturale vor avea loc în această sîmbătă…
-
Tinerii vor primi vouchere culturale
-
Ce evenimente culturale vor avea loc în această duminic…
Vi, 05 august, 2022, 08:30
114919 Vizualizări
Caloianul – o veche tradiție populară
![]() |
Caloianul este un obicei popular practicat în trecut pentru aducerea ploii în vreme de secetă sau în zilele de după Paște. Caloianul era solul trimis de oameni la zeul ploii, pentru a-l îndupleca să dezlege ploile. Astfel, pe vreme de secetă, fetele şi femeile de la ţară făceau un omuleţ din lut galben (numit „Caloian") pe care-l puneau într-un sicriu şi pe care-l boceau ca pe un mort, imitînd astfel ritualul înmormîntării. Femeile cîntau o poezie anume şi apoi îngropau omul din lut lîngă o fîntînă. După trei zile îl dezgropau şi-l aruncau pe apă, pentru a tulbura apele şi norii, aşa cum se întîmplă înainte de a ploua. De ziua Caloianului, bărbaţii arau doar pînă la amiază, iar restul zilei petreceau.
Obiceiul își are originea în epoca precreștină. Legendele tracice spuneau că, după ce marele poet şi profet Orfeu a fost decapitat de către preotesele Soarelui, capul lui a fost aruncat în rîul Naparis şi, plutind pe apă, a continuat să cînte. Cu prilejul acelui tragic eveniment, a început să plouă vijelios, fenomenul ţinînd cîteva zile.
De atunci, tracii, ca să provoace ploile şi să stingă seceta, au creat unul din misterele orfice, punînd o păpuşă într-o corăbioară şi dîndu-i drumul pe apă. Obiceiul a căpătat denumirea de GAL-LIEN "Care pluteşte; Care zboară; Care sare; Care năvăleşte", strămoșii noștri moștenindu-l cu denumirea Caloian.
Cea mai veche atestare a acestei datini pare a fi o relatare a lui Diodor Sicul: "În Phrygia, întîmplîndu-se odată să cadă o epidemie asupra oamenilor, iar de altă parte suferind şi pămîntul de secetă, oamenii consultară oracolul asupra mijloacelor prin care să depărteze de la ei aceste calamităţi, iar oracolul le răspunse că să înmormînteze trupul lui Attys şi să o venereze pe Kybele ca divinitate. Însă, din pricina vechimii, din trupul lui Attys nu mai rămăsese nimic, phrygienii au făcut imaginea tînărului, pe care apoi, plîngînd-o, o înmormîntară, îndeplinind şi onorurile funebre potrivite cu soarta lui, şi acest obicei ei îl ţin constant pînă în zilele noastre".
Obiceiul Caloianului este respectat în diferite zone ale Moldovei. Încă din zori, fetele de la 5-6 ani în sus se strîng la un loc şi se împart, după vîrstă, în două sau mai multe cete. Fiecare ceată îşi alege o conducătoare.
Fetele fac o păpuşă de lut, un om mic, pe care îl împodobesc cu panglici, cîrpe colorate şi flori, iar pe cap îi pun drept căciulă o coajă de ou roşu, oul înroşit fiind un străvechi simbol al (Re-) Învierii, al Soarelui care răsare în fiecare dimineaţă. În unele sate, micul idol de lut este îmbrăcat în straie ţărăneşti, cu opincuţe şi căciuliţă. Păpuşa se numeşte Calian sau Caloian.
Fetele pun Caloianul într-un sicriu mic, bine încleiat ca să plutească pe apă, sau îl pun pe o scîndură, îl înconjoară cu coji de ouă roşii, păstrate de la Paşte, precum şi cu fel de fel de flori, între care predomină busuiocul, apoi îl îngroapă pe cîmp, prin bozii sau mărăcini, pe malul vreunei ape ori într-alt loc ascuns.
Înainte de înmormîntare, una dintre fete se face preot, alta dascăl, a treia duce steagul, adică o trestie cu o batistă albă în vîrf, înaintea popii, şi iarăşi una sau două fete duc sicriul ori scîndura cu Caloianul. În urma cortegiului vin celelalte fete, cu lumînări aprinse, bocind:
A treia zi, după ce l-au înmormîntat, adică în a doua sau a treia joi după Paşte, ori în ziua de Paparude, fetele se adună iarăşi, se duc la locul unde a fost înhumat, îl dezgroapă şi-l bocesc iarăşi:
Fetele îl aduc în sat şi îl aruncă într-o fîntînă sau se duc şi-i dau drumul sicriului pe un rîu sau pe un lac, urînd ca anul să fie ploios şi plin de belşug. În multe locuri, Caloianul e mai întîi frînt în bucăţi şi abia după aceea diferitele sfărîmături sunt aruncate în fîntîni, în bălţi ori pe rîuri. Apoi se adună toate fetele la o casă şi acolo coc o plăcintă mare, numită ghizmană, ori mai multe plăcinte şi alte bucate. Flăcăii aduc vin şi lăutari, se aşează toţi la masă, mănîncă şi beau din pomana Caloianului.
Alteori, fetele îmbracă un sul cu straie femeieşti şi umblă cu el pe la casele oamenilor; iar la casa unde se duc, gazda trebuie să ude acel sul cu apă, apoi le dă făină, ouă, unt şi altele. Cu ceea ce adună fac şi ele plăcinte, bucate, aducînd şi vin, şi aceasta se numeşte Pomana Caloianului. Iar acelui sul îmbrăcat i se spune, ca şi omului de lut, tot Caloian ori Scaloian.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?

Miodrag Popovic: "Dacă la Belgrad s-ar deschide un restaurant cu bucătărie moldovenească, ar exista…
Ce trebuie să știe moldovenii care merg la mare în Bulgaria, Turcia și Grecia
Ce spune Președinția despre filmulețul Maiei Sandu în care „cheamă diaspora acasă”
În Moldova, cu sprijinul DAAC Hermes și GEELY, a avut loc primul turneu de squash ©
Încă o țară mediteraneană renunță la restricțiile de călătorie
Andrei Elistratov. Steagul GEELY pe cel mai înalt vîrf din România sau instrucțiuni despre cum să pe…



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)